АХАТ (Agate) – КОГАТО СЕ НУЖДАЕШ ОТ ЗАЩИТА ПРОТИВ НЕГАТИВНИ ЕНЕРГИИ

АХАТ (Agate) – КОГАТО СЕ НУЖДАЕШ ОТ ЗАЩИТА ПРОТИВ НЕГАТИВНИ ЕНЕРГИИ

24 май 2019
  • Сподели:

1. ИСТОРИЯ И ЗНАЧЕНИЕ НА АХАТА

 
Ахатът е форма на халцедон.

Това е камък, който се използва от векове като скъпоценни камъни и като ценни материали за производството на орнаменти или малки скулптури.

Името Халцедон идва от Халкедон, древно пристанище на Мраморно море, в Мала Азия. В този район са се добавили декоративни материали и е бил активен търговски център за много полускъпоценни камъни. Различни форми на Ахата са били използвани широко за основи и дръжки на златни предмети като чаши и за инкрустация.

В древни времена, стойността на Ахата е била сравнително висока, когато е бил един от основните камъни използван за различни изработки . В днешни дни, стойността му е сравнително ниска, поради откриването на нови залежи, с изключение на рядката зелена форма Хризопраз.

Според Плиний Стари, в миналото хората вярвали, че тези които носят Ахат ги прави „приятни и убедителни и им дава благоволението на Бога“.

В средата на 1800 г. амулети, направени от очен ахат (кафяв или черен ахат с бял пръстен в центъра), са били толкова популярни, че хората занимаващи се с рязането на Ахат в Германия нямали време да режат нищо друго. Смятало се, че окото поема бдителността на пазителския дух и защитава носещия го от зли очи.

Значението на думата Ахат произлиза от гръцката дума akhates, река в Сицилия, където се предполага, че са намерени камъните.

 

 

2. НАУЧНИ ДАННИ

 
Ахат, обикновен полускъпоценен минерал от силициев двуокис, разновидност на халцедона, се среща в ленти с различен цвят и прозрачност. Ахатът е от семейството на Кварца.

Може да бъде срещнат в цял свят. В България, този камък е един от най-широко разпространените.

Повечето Ахати се срещат в кухините на вулканични скали или лави от античността. Тези Ахати имат лентова структура, последователните слоеве са приблизително успоредни на страните на кухината.

Как бива формиран Ахата?

По време на охлаждането на лавата, пара и други газове образуват мехурчета. Мехурчетата, обхванати от втвърдяването, се замразяват, образувайки кухини. Дълго време след втвърдяване на скалата, вода съдържаща силициев двуокис, вероятно като алкален силикат, прониква в мехурчетата и се сгъстява в силициев гел.

Разтворимите компоненти на скалата, съдържаща желязо, се разпръскват в силициев гел и произвеждат обикновенните слоеве от железен хидроксид.

Накрая, цялата маса постепенно се втвърдява със загубата на вода и кристализацията на голяма част от силициевия двуокис като кварц или черт (кварц подобен на кремък). По време на кристализацията цветните ленти не се нарушават. Сортовете Ахат камък се характеризират с особености във формата и цвета на лентите, които се виждат в разрези, направени под прав ъгъл спрямо слоевете.

В лентовия Ахат, лентите се появяват като прави линии в напречно сечение. Такъв Ахат, с бели ленти, редуващ се с черни, кафеви или червени ленти, се нарича Оникс.

Ахатът с пръстен или очи има концентрични кръгли ленти с различни цветове. Разновидност, включваща материя със зелен цвят е известна като Дървесен Ахат.

Индустрията за Ахат е започнала в района Идар-Оберщайн в Германия, където е имало изобилие от камъка. След 1900 г. повечето от него бива доставян от Бразилия и Уругвай. Повечето търговски Ахати са изкуствено оцветени, така че камъните, които не са привлекателни заради скучните сиви нюанси, стават ценни за декоративни цели.

 

 

3. МЕТАФИЗИЧНИ СВОЙСТВА НА АХАТА

 
Забележка: Моля, имайте предвид, че информацията в този уеб-сайт не е заместител на посещението при медицински специалист! Информацията на тази страница е единствено с информативна цел и не е предназначена да замени традиционното медицинско лечение. Моля, консултирайте се с Вашия лекар, преди да предприемете алтернативно лечение.
 
Ахата е заземяващ и успокояващ, съдействащ за постигането на емоционален, физически и интелектуален баланс.

Той подпомага с центрирането и стабилизирането на физическата енергия. Хармонизира Ин и Ян, положителните и отрицателните сили, които подържат вселената в равновесие. Ахатът помага за изграждането на самоувереност и самочувствие. Ахатът подобрява умствените функции, задълбочава концентрацията, възприемчивите и аналитичните способности.

Може да помогне на човек да преодолее негативността и горчивината в сърцето. Кристала работи по освобождаването на гнева и насърчава любов и смелост за едно ново начало.

На физическо ниво, Ахата има силни лечебни сили в областта на гърлото. Противодейства на блокирането на самоизразяването, надмогва проблеми с рамото и врата, недостатъци на щитовидната жлеза, както и инфекции при гърлото и лимфата.

Част от способностите му са понижаване на треска, лекуване на артритни и костни деформации, поддържане на скелетната система и понякога може да бъде полезен в лечението на фрактури.
 

 

Може да разгледате уникалните ни бижута с АХАТ в онлайн магазина ни : пръстениколиетакомплектигривниобеци  

 

Магически свойства:

 

Сили: сила, смелост, дълголетие, градинарство, любов, изцеление и защита

Многобройните видове ахат – трудно различими по цвят или шарка, притежават различни магически свойства. Въпреки, че всеки вид ахат може да се ползва за горепосочените цели, тези камъни имат и свои собствени магически свойства. Списък на някои от най-известните ахати и техните магически свойства са:

 

Ивичест Ахат (енергия: излъчва, елемент: огън) – за защита и възстановяване на телесната енергия и облекчаване при стресови ситуации.

Черен Ахат (енергия: излъчва, елемент: огън) – предпазващ камък, носи се за смелост и за успех при конкурси.

Черно-бял Ахат (енергия: излъчва, елемент: огън) – носи се като амулет – този ахат предпазва от ментални опасности.

Син дантелен Ахат (енергия: поглъща, елемент: вода) – този камък носи мир и щастие. Дръжте го в ръката си, за да извлече стреса от цялото тяло.

Кафяв Ахат (енергия: излъчва, елемент: огън) – много отдавна е бил носен при воини – за победа в битката, а днес се използва предимно за успех във всяко начинание. Ценени са в Италия и Персия като защита срещу уроки. Също е и талисман за богатство.

Кремаво-Жълт Ахат (енергия: поглъща, елемент: Слънце) – помага за облекчаване на настроение, когато се използва с подходящи наричания.

Жълт/Горчица/ Ахат (енергия: поглъща, елемент: Слънце) – използва се при контакт с творческата страна на ума и създаване на изобретателско настроение.

Зелен Ахат (енергия: поглъща, елемент: Земя) – този ахат обикновено се носи за подобряване на здравето на очите.

Мъхов Ахат (енергия: поглъща, елемент: Земя) – поради любопитната си шарка, този камък е особено подходящ за талисман на градинарите. Носи се за облекчаване на схванат врат, за да придава енергия, там където се е изчерпала, както и за лечебни цели. Тя се използва и при ритуали за богатство, щастие и дълголетие. Този камък се носи, когато искаме да направим някого свой нов приятел, както и за откриване на „съкровище“.

Червен Ахат (енергия: излъчва, елемент: огън) – познат от мнозина като „Кървав Ахат“ този камък е бил носен в древен Рим с цел предпазване от ухапвания на насекоми, както и за лекуване на кръвта, и за насърчаване на спокойствието и мира. Твърди се още, че прогонва паяците.

Сив Ахат с бели ивици (енергия: поглъща, елемент: вода) – често се използва при интелектуални занимания.

Начупен/Брекчиев/ Ахат (начупени парчета, обикновено кафяви или червени, държани заедно от кварц) – използва се за придаване на оптимизъм и спокойствие, помага за избягване на отрицателно поведение и е вибрационен „превключвател“.

Хидратиран Ахат (има мехурчета с вода вътре в структурата му) – използва се за свързване с водни деви, както и за балансиране на емоциите.

 

Зодия:

Асоциации: Меркурий (най-общо казано)

Не е традиционен „Рожден камък“ за определен месец.

Камък на Близнаци (основно, повечето видове) – за привличане на вниманието и засилване на волята.

 

Чакра Класификация:

Червени ахати се свързват с третата чакра (или чакрата на слънчевия сплит), а сините ахати се свързват с петата чакра – тази на гърлото.

 

Син дантелен Ахат – Камък на Риби

Синият дантелен Ахат е лек, успокояващ камък, който поражда спокойствие. Той помага по време на полет, носи благоденствие, помага за: постигане на по-високи духовни нива; при общуването с ангелите; както и активира пета/гърлена/ чакра. Той може да облекчи грубо поднесената информация в трудни времена, подпомага говоренето пред публика и провеждането на гладки дискусии. Това е вдъхновяващ камък, който може да помогне за вътрешната хармония на човека и се използва за извършването на чудеса. Като всички останали ахати и той е защитен камък. Физически той е бил използван за подпомагане лекуването на: артрит, главоболие, храносмилателни проблеми, проблеми с растежа и костите.

 

 

Синият ахат е кристал, който е свързан с чакрата на гърлото. Този кристал се използва най-често за работа с много аспекти на комуникацията и изграждането на взаимоотношения като истина, честност и кураж. Казват, че Синият Ахат  е камъкът на звездите и е известен с полезността си, когато работите с астрология. Ако изпитвате затруднения с доверието или чувството за сигурност в лоялността на хората около вас, Синият Ахат ще ви помогне да се насочите към истината.

 

Изцеление и метафизични свойства:

. Комуникация

. Астрология

. Успокойте емоциите

. Търпение

. Доверие

. Лоялност

 

Лилав ахат е камък, използван за изчистване на ума и позволяващ на интуицията да се появи. Този камък трябва да се държи наоколо, когато трябва да балансирате енергията си и наистина да копаете в коронната чакра! Лилавият Ахат може да помогне на тези, които изискват допълнителна доза креативност, и е особено ефективен за тези, които работят с въпросите на ума. Пурпурен ахат е кристал, известен с неговото използване в ритуали, включващи няколко богини, и може да ви помогне да отключите вашата божествена женска енергия.

Изцеление и метафизични свойства:

. Умствена яснота

. Балансираща енергия

. Креативност

. Увеличаване на ефективността 

. Интуиция

 

 

Мъхов Ахат – Камък на Дева

Държенето на този нежен и грижовен камък в ръка ни дава усещането за слънчева светлина, проникваща през клони и листа, за аромат на глина и пресен мъх. Той е особено полезен, като талисман на градинаря. Балансира емоциите, лекува сърцето и носи положителна перспектива. Мъховият ахат може да се използва за засилване растежа на растенията, за нарастване на просперитета, проявява се като богатство и изобилие в живота ви.
Той също така носи съгласие, убедителност, издържливост и успех във всички начинания и занимания. Той ще съдейства и за подобряване на егото и самочувствието, като помага за емоционалното балансиране и укрепване на положителните личностни черти. Той позволява да се види красотата във всичко, върху което се спрат нашите очи.

 

Ботсванов Ахат – Камък на Скорпион

Ботсвановият ахат понякога се нарича и „камък на промяната“, заради неговото свойство да подпомогне извършването на промяна в положителна посока. Нежно помага при преходи от всякакъв вид, по начин, по който промяната не е толкова трудна или болезнена, както би била без него. Това е успокояващ камък. Носенето на малко камъче Ботсванов ахат в джоба може да помогне за лесното справяне с малките ежедневни промени.
Освобождаване от депресия и/или скръб е друга способност на Ботсвановия ахат. Той помага за фокусирането върху решенията, а не върху проблемите и по този начин увеличава креативността. Той увеличава мощта на нечия интуиция и стимулира седмата /коронната/ чакра и енергизира тялото на аурата.
Ботсвановият ахат е полезен за преодоляване на зависимости и други саморазрушителни натрапчиви модели на поведение, както и облекчава потиснатост и емоционални проблеми. Като камък на успеха, той помага на човек да постигне и да се справи с успеха. Той е и камък на чувствеността. Полезен е за нервната система и може да помогне на тялото при изчистване на токсини, както и при зарастването на счупени кости. Доста мощен ахат.

 

Ахат „Луди Дантели“ – Камък на Овен

Ахатът „Луди Дантели“ е балансиращ и защитаващ камък. Той носи смях на притежателя си и абсорбира емоционална болка. Ахатът „Луди Дантели“ се използва за подпомагане на вземането на решения, като балансира физическото, емоционалното и психическото тяло и улеснява избора.
Той също така помага на човек да се концентрира. Въпреки че е най-общ защитен камък, той има особено силни емоционално-защитни свойства. Твърди се също, че предпазва от „зли очи“. Физически Ахатът „Луди Дантели“ е отличен камък за увеличаване на издръжливостта и енергията и е добър при третиране на кожни заболявания като акне, екзема и т.н., от полза е за ендокринната система и сърцето.

 

Огнен Ахат – Камък на Овен

Огненият ахат е камък на смелостта, защитата и силата. Той облекчава страховете, спира клюките и дори отпраща всяка заплаха обратно към източника. Огненият ахат подпомага духовения напредък и прогрес, насърчава и повишава енергията, включително при медитация, извършване на ритуали и лечителство. Той също така балансира мъжките (активни/отдаващи) и женските (пасивни/поглъщащи) енергии.
Може да отнеме остротата от емоционалния заряд при решаване на даден проблем. Огненият ахат се използва за увеличаване на уменията за комуникация чрез писане и говорене. Той също може да повиши визуализацията. Физически, Огненият ахат подобрява всички лечебни енергии и съдейства при лечение на кръвоносната система, лимфната система, червата.

 

Дървесен/Пейзажен Ахат

Дървесните Ахати (дендритите) помагат при интроспекция и себепознанието. Той може да даде по-широка гледна точка за света. Дървесните Ахати облекчават напрежението, треската и кожните обриви. Той също така се носи и за изобилна реколта.

 

Ахат „Орлово око“

Ахатът „Орлово око“ увеличава креативността и засилва интелекта, което го прави полезен камък както за студенти, така и за хора на изкуството. Той е известен и като камък на късмета. Този ахат е камък за заземяване, но все пак той ни отдава енергията си, но не във всеки един момент, а по-скоро я отдава на изблици, когато е необходимо. По този начин, този ахат е камък на запазването /консервацията/,т.е. увеличава дълголетието.

 

Листов Ахат

Сребърните Листови Ахати помогат чрез заземяване и балансиране и носят на ползвателя си възприемчивост, защита и изобилие.
Златните Листови Ахати подпомагат възприемчивостта, предлагат емоционално и физическо равновесие, свързват се с природата и подхранват Любовта.

 

Ахат-Око

Ахатът-Око, понякога наричан орбитален или Ахат-Котешко Око, се използва за лечение при проблеми с ръстежа и стимулира възстановителните сили на организма. Настройва човек спрямо другите планети от тази Слънчева система.

 

Може да разгледате уникалните ни бижута с АХАТ в онлайн магазина ни : пръстениколиетакомплектигривниобеци