10 Ползи на маслото от сандалово дърво

10 Ползи на маслото от сандалово дърво

12 януари 2019
  • Сподели:

Търсите ли увеличаване на чувството за спокойствие и по-голяма умствена яснота във вашия ежедневен живот? Много от нас са просто стресирани и претоварени с толкова много ежедневни грижи. Да имаш миг на спокйствие и хармония наистина ще ти помогне да подобриш живота си.

 

Етеричното масло от сандалово дърво помага за постигне на по-голяма яснота и баланс благодарение на широките терапевтични ползи. Това специално етерично масло не само има удивителен аромат, но и може да повлияе на общото благосъстояние и психичното здраве, както и има много други изненадващи лечебни свойства. Какво е етерично масло от сандалово дърво?

 

Маслото от сандалово дърво е известно с дървесната си сладка миризма. Често се използва като база за продукти като тамян, парфюми, козметика и афтършейв. Също така лесно се смесва добре с други масла. Традиционно маслото от сандалово дърво е част от религиозните традиции в Индия и други страни от Изтока. Самото сандалово дърво се приема за свято. Дървото се използва за различни религиозни церемонии, включително сватби и раждания.

 

Маслото от сандалово дърво е едно от най-скъпите етерични масла, достъпни на пазара днес. Най-висококачественото сандалово дърво е индийският сорт, известен като албум Santalum. Хавайските острови, Индонезия и Австралия също произвеждат сандалово дърво.

 

За да се извлече максимална полза от това етерично масло, дървото трябва да расте най-малко 40-80 години преди дърветата да бъдат събрани и използвани. Колкото е по-старо и по-зряло, сандаловото дърво произвежда етерично масло с по-силна миризма. Използването на парна дестилация или екстракция на СО2 извлича маслото от зрелите корени.

 

При парната дестилация се използва топлина, която може да убие много съединения, които правят маслото ефективно. Потърсете това, което е извлечено с възможно най-малко топлина. Нашите масла са извлечени в Индонезия чрез студено пресоване на дървесината.

 

Маслото от сандалово дърво съдържа два основни активни компонента - алфа- и бета-санталол. Тези молекули произвеждат силен аромат, свързан със сандаловото дърво. Алфа-санталол специално е оценен за множество ползи за здравето. Някои от тези ползи включват подобряване на контрола на кръвната захар, намаляване на възпалението и спомагане за намаляване на разпространението на рак на кожата. Ползите от сандаловото дърво са многобройни, но има няколко, които особено се открояват. Нека сега да ги разгледаме.

 

 

Ползи от етерично масло от сандалово дърво

 

1.Психологична яснота.

Едно от основните предимства на сандаловото дърво е, че то насърчава умствената яснота, когато се използва в ароматерапията или като аромат. Затова често се използва за медитация, молитва или други духовни ритуали. Вдишвайте малко масло от сандалово дърво следващия път, когато имате голям краен срок, който изисква умствен фокус, но все пак искате да останете спокойни по време на процеса.

 

2.Релаксиращо и успокояващо.

Заедно с лавандула и лайка, сандаловото дърво обикновено допълва списъка на етеричните масла, използвани в ароматерапията, за облекчаване на тревожност, стрес и депресия.

 

3.Естествен афродизиак

Практикуващите Аюрведа медицина традиционно използват сандалово дърво като афродизиак. Тъй като това е естествено вещество, което може да увеличи сексуалното желание, сандаловото дърво спомага за увеличаване на либидото и може да помогне на мъжете с импотентност. За да използвате масло от сандалово дърво като естествен афродизиак. Затова опитайте да добавите няколко капки за масажно масло или локален лосион.

 

4.Стягащо действие.

Сандаловото дърво е леко стягащо, което означава, че може да предизвика малки контракции в меките ни тъкани, като венците и кожата. Много афтършейв балсами за лице използват сандалово дърво като една от основните им съставки, за да успокои, стегне и почисти кожата. Ако търсите за стягащо действие от естествените продукти за грижа за тялото, можете да добавите няколко капки масло от сандалово дърво. Много хора използват сандалово масло за борба с акне и тъмни петна.

 

5.Антивирусни и антисептични средства

Сандаловото дърво е отличен антивирусен агент. Установено е, че е полезно за предотвратяване на размножаване на обикновени вируси, като например вируси на херпес симплекс -1 и -2. Други приложения включват намаляване на възпалението от леко дразнене на кожата, като повърхностни рани, пъпки, брадавици или циреи. Преди да го използвате се уверете, че няма да има странични ефекти върху кожата ви, като тествате маслото на малка площ, преди да го нанесете директно или да го смесите с масло от основния носител. Ако имате възпалено гърло, можете също да си правите гаргара с чаша вода и няколко капки антивирусно масло от сандалово дърво.

 

6.Противовъзпалително

Сандаловото дърво е също противовъзпалително средство, което може да осигури облекчение от леко възпаление, като ухапвания от насекоми, контактни дразнения или други кожни състояния. Проучване от 2014 г. установи, че активните вещества в сандаловото дърво могат да намалят маркерите за възпаление в организма, наречени цитокини.

 

7.Отхрачващо средство

Сандаловото дърво е отлично отхрачващо средство, което може да бъде полезно при естественото лечение на настинки и кашлица. Сложете няколко капки върху мека кърпа и вдишайте, за да намалите тежестта и продължителността на кашлицата.

 

8.Против стареене на кожата

Сандаловото дърво е с високо съдържание на антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на щетите, причинени от свободните радикали, които насърчават стареенето. Също така е естествено противовъзпалително. Клинични проучвания разкриват способността на сандаловото масло да спомага за естествено подобряване на акне, екзема, псориазис, общи брадавици. Опитайте се да добавите пет капки масло от сандалово дърво към вашият крем или лосион и да ги нанесете директно върху лицето за естествени анти-стареещи ползи или за лечение на акне и други кожни проблеми.

 

9.Инфекции на пикочните пътища

Употреба на сандалово дърво е одобрена от германската комисия за поддържащо лечение на инфекции на долните пикочни пътища. В монографията на германската комисия се препоръчва една четвърт чаена лъжичка (1–1,5 грама) етерично масло от сандалово дърво за инфекции на пикочните пътища. Това лечение трябва да се извършва само под лекарско наблюдение и не е предназначено да бъде по-дълго от шест седмици.

 

10.Антиракови ефекти

Проучвания, използващи животински модел, показват, че маслото от сандалово дърво и неговия активен компонент, алфа-санталол, действат като химиопревантивни агенти. Локалното приложение, съдържащо пет процента масло от сандалово дърво, демонстрира химиопрофилактични ефекти върху химически индуцирания рак на кожата при животни. Междувременно лабораторните изследвания показват, че алфа-санталол намалява честотата и множествеността на тумора в зависимост от времето и концентрацията.

 

 

Заключителни мисли

 

* Ползите от маслото от сандалово дърво включват способността му да насърчава релаксацията на умствената яснота. 

* Широкият спектър за използването на сандаловото масло включват настинки, кашлица, инфекции на пикочните пътища, акне, екзема, псориазис и др. 

* Маслото от сандалово дърво има способността да действа като естествено стягащо, противовъзпалително, антивирусно и отхрачващо средство..

* Това невероятно масло демонстрира противоракови ефекти, особено когато става въпрос за рак на кожата. 

* Използвайте маслото от сандалово дърво като го добавите към вашият лосион или крем. Можете също да го включите в продуктите в банята си.

* Винаги избирайте етерично масло от сандалово дърво, което е 100% чисто.