Какво е МАТЧА? + 17 ползи за здравето

Какво е МАТЧА? + 17 ползи за здравето

19 януари 2019
 • Сподели:

Матча е висококачествен японски фино смлян зелен чай с вековна история, който произхожда от вечно зеленото растение Camellia Sinensis. Историята на древната напитка започва преди повече от 800 години, когато будиският монах Ейсай внася елексира на живот от Китай и засажда Матча в Страната на изгряващото слънце – Япония.

В буквален превод Мат-ча означава „чай на прах“.

 

ЧАЯТ НА ЧАЙОВЕТЕ

За разлика от обикновения зелен чай, Матча се произвежда чрез засенчване на растението за период около 20 дни преди беритбата, като по този начин в листата на чаения храст се натрупват големи количества хлорофил и полезни за човешкия организъм хранителни вещества.

 

След това листата на чаените дървета Тенча се берат и смилат до получаването на фина зелена пудра с аромат на прясно окосена трева. Технологията на смилане е изцяло ръчна с гранитни камъни, като за един час се приготвят едва 40 гр. от здравословния прах. Този процес на производство на чая е непроменен от столетия.

 

От засаждането на чаеното дърво консумацията му, Матча носи в себе си вековни традиции и по-важното – много полезни активни съставки, които нито един друг зелен чай не притежава.

 

 

В ПЪТИ ПО-ДОБЪР ОТ ОБИКНОВЕНИЯ ЗЕЛЕН ЧАЙ

Зеленият чай отдавна е известен с традиционните си ползи за здравето, а Матча предоставя до 10 пъти повече полезни съставки от обикновения зелен чай.

При консумацията на чай Матча ние поглъщаме чаените стрити листа, които съдържат много по-висока концентрация на катехини, хлорофил и л-теанин, докато при нормалния зелен чай получаваме едва до 20% от полезните елементи, изпивайки отварата.

Приемайки целите листа, получаваме в пълна степен съдържащите се в тях хранителни вещества. Резултатът е енергизиращо ускоряване на метаболизма и цялостно повишаване на жизнените фукции на човешкия организъм.

 

 

ОТПИИЙТЕ И ВИЕ ОТ ЧАШАТА НА ЗДРАВЕТО

Със своята деветвековна история този смарагдовозелен елексир ни пренася през вековете в днешните забързани и динамични дни, когато повече от всякога търсим най-чистите и здравословни природни продукти.

 

С антиоксидантите, аминокиселините и естествените си фибри МАТЧА засилва имунитета и същевременно ви кара да се чувствате ободрени, изпънени с енергия, спомага за редуцирането на телесните мазнини, понижава холестерола и нормализира кръвното налягане. По този начин ние се чувстваме по-здрави и повишаваме качеството си на живот.

Ароматите на зеления чай МАТЧА са истинска наслада и предизвикателство за нашите сетива. Всяка глътка носи в себе си морски дъх, планинска свежест и усещането за едно ново начало.

  

 

С удоволствие ще споделим с вас по какъв начин ежедневната консумация на Матча може да допринесе за по-добро здраве и пълноценен начин на живот:

    

 1. Зарежда ни с енергия и издръжливост

 

Матча е природна и естествена суперхрана, която дава енергия и в същото време оказва благотворно и положително влияние върху всички жизнени функции.

Ако си послужим със съвременната терминология, Матча е древната източна „енергийна напитка“.

Повишава издръжливостта и тонуса на тялото и ума, спомагайки за по-дълга физическа активност и умствена концентрация.

 

 1. Предотвратява кариес и подобрява устната хигиена

 

Пиенето на зелен чай Матча, унищожава бактериите в устата, причиняващи кариес и лош дъх.

Съдържащите се в чая полифеноли, катехини и флуорид елиминират бактериите, които причиняват заболяване на венците – причина номер едно за загуба на зъби.

За разлика от газираните напитки (които почти винаги съдържат и много захар), Матча е органичен и не е ерозивен, заздравява зъбите и венците.

Консумацията на една или повече чаши зелен чай Матча на ден повишава в значителна степен денталното здраве.

За разлика от кафето, което спомага образуването на зъбен камък, вече можете да започвате деня си със 100% органичен и в същото време здравословен и полезен за устната хигиена продукт – Матча.

 

 

 1. Мощен източник на АНТИОКСИДАНТИ

 

 

Матча съдържа в себе си до 137 пъти по-голямо количество антиоксиданти

(най-вече Епигалокатехин галат) от обикновения зелен чай, и в пъти повече от боровинки, спанак, годжи бери, тъмен шоколад и други суперхрани.

Антиоксидантите са магическите хранителни вещества и ензими, отговорни за предотвратяване на редица животозастрашаващи болести. Първата и невероятна полза от консумацията на Матча е, че само една купа осигурява над 5 пъти повече антиоксиданти, в сравнение с всяка друга суперхрана – най-високо оценена от ORAC метода (капацитет за унищожаване на свободните радикали в кислорода).

 

 

 1. Укрепва и засилва имунната система

 

 

Каква по-добра напитка от Матча в сезонна на вирусите. Доказано е, че антиоксидантът Епигалокатехин галат EGCG в Матча играе важна роля в укрепването на имунната система, както и при потискане на автоимунни заболявания, застрашаващи всеки човешки организъм. При наличие на здрава имунна система вашето тяло ще бъде в състояние да се пребори с различните бактерии и вируси.

Изследвания в Харвардския университет сочат, че зелените химични елементи в Матча стимулират гамаделта Т-клетки, които укрепват имунитета.

 

 

 1. Изгаря мазнините и редуцира наднорменото тегло

 

 

Матча подпомага изгарянето на мазнините. Консумацията му може да допринесе за ускоряване на метаболизма, тъй като неговото антиоксидантно действие помага на черния дроб да функционира по-ефективно.

Ежедневния прием на Матча действа профилактично срещу натрупването на висцерални мазнини.

Според скорошно проучване в САЩ сред мъже с наднормено тегло се установява, че без други промени в диетата или в двигателната активност, пиенето на Матча един път на ден изгаря до 200 допълнителни калории. В същото време спомага и за увеличаване на енергията.

Смята се, че катехините, открити в Матча, спомагат за създаване на термогенеза – производство на топлинна енергия в тялото, което е свързано с изгарянето на калории.

Въпреки, че зеленият чай матча може да ускори метаболизма и горенето на мазнини, ефектите му върху реалното сваляне на килограми са минимални. Но дори и така, ефектът върху отслабването с чай матча може да се мултиплицира, когато той е част от балансиран индивидуален хранителен режим.

 

 

 1. Приложение на Матча в козметиката

 

 

Матча все по-честно се използват и в редица козметични процедури, маски за коса, лице и тяло.

Тя има силни антибактериални свойства за почистване на порите и стимулира отделянето на мъртвите клетки от кожата. По този начин изглеждаме по-млади, по-красиви и по-сияйни.

Доказано е също, че полифенолът в зеления чая Матча предпазва кожата от въздействието на ултравиолетовите лъчи.

 

 

 1. Подобрява менталната дейност и осигурява защита от стрес, тревожност и депресия

 

 

Матча има високо съдържание на L-теанин.

Това е аминокиселина, която има психоактивни свойства и служи като средство за успокояване, борба срещу стреса и депресивните състояния, и подобрява качеството на съня.

L-теанина повишава концетрацията, изостря мисълта и избистря съзнанието. В съчетание с кофеина, от който Матча съдържа умерени количества, ефектите от L-теанина се подсилват допълнително.

Според проучване проведено неотдавна в Япония, пиенето на най-малко една купа зелен чай Матча дневно намалява риска от когнитивни нарушения

 

 

 1. Превенция срещу ракови заболявания

 

 

Изключителните антиракови свойства на Матча се дължат на действието на мощните антиоксиданти (полифеноли и катехини) в него. Те се борят със свободните радикали, предизвикващи дисбаланс в нормалните жизнени функции на организма.

Изследвания доказват, че Матча има способността да ограничава храненето на раковите клетки, с което постепенно може да се стигне и до тяхната смърт, без това действие да се разпростира върху здравите клетки.

Научната теория залага на обяснението, че зеленият чай блокира произвеждането на вредните ензими, които действат като катализатори за растежа на раковите клетки.

От мозъчни тумори до левкемия, от рак на белите дробове, стомаха, дебелото черво, хранопровода, до рак на пикочния мехур, гърдата, яйчниците и простатата – всички изследвания за ефекта на зеления чай Матча върху тези болести дават позитивни и обнадеждаващи резултати.

 

 

 1. Осигурява защита от диабет

 

 

Всеки десети човек в България е с диабет!

Съставките епигалокатехин галат (EGCG) и теафлавините доказано регулират нивата на кръвната захар като повишават активността на инсулина, обмяната на глюкозата и блокират абсорбирането й.

Проучване от 2007 г. доказва, че зеления чай Матча повишава активността на инсулина повече от 15 пъти. Резултатите от друго изследване пък сочат, че редовната консумация на Матча води до значително понижаване на нивото на кръвната захар. Трето проучване, обхващащо над 17 000 души, показва, че ежедневната консумацията води до намален риск от развитие на диабет тип 2.

Имайте предвид, че добавянето на мляко във вашата матча /популярната напоследък напитка Матча лате/ понижава активността на инсулина с до 90%!

 

 

 1. Редуцира вредата за белите дробове, причинена от тотюнопушенето

 

 

България е на първо място в Европа и на шесто място в света по броя на пушачите!

Независимо дали става дума за активно или пасивно пушене, или дори за токсини, поети в следствие на замърсения въздух, зеленият чай Матча доказано намалява риска от рак на белите дробове като ограничава увреждането на клетките, предизвикано от цигарения дим.

Матча възпрепятства окислителния стрес в организма при пушачите – дисбаланс, който участва в развитието на определени болести, особено на раковите заболявания, и води до промяна на нормалната функция на клетката и дори до нейната смърт.

Кoгaтo пyшaчитe пият пpoдължитeлнo вpeмe Матча, ниĸoтинoвитe шлaĸи нaмaлявaт c 40-50%, а с това и риска от заболявания вследствие на тотюнопушенето.

     

 

 

 1. Предпазва черния дроб от алкохола

 

 

Антиоксидантите в Матча защитават вашия черен дроб от щетите при консумацията на алкохол.

Те не само отслабват окислителния стрес, който нарушава функциите на черния дроб, но ускоряват извеждането на алкохолните съединения от организма.

    

 

 1. Предпазва сърцето, заздравява съдовете, нормализира кръвното налягане и понижава холестерола

 

 

Изследвания сочат, че консумацията на зелен чай Матча понижава риска от сърдечна недостатъчност и предпазва сърцето.

Също така възпрепятства атеросклерозата – втвърдяването и запушването на кръвоносните съдове.

Матча понижава и кръвното налягане. В изследване, проведено през 2004 г., е установено, че при хората, които пият редовно зелен чай, е 65% по-малко вероятно да се стигне до поява на хипертония.

Матча е безценен дар и в борбата с LDL холестерола (лошият вид), като го намалява и в същото време увеличава HDL (добрия холестерол)

    

 

 1. Подобрява зрението

 

 

Катехините, които се съдържат в чая Матча включват в себе си комбинация от витамин С, витамин Е, лутеин и зеаксатин.

Китайски учени от Очната клиника в Хонконг са установили, че тези антиоксиданти са способни да предотвратят заболявания на очите, като глаукома и катаракта.

    

 

 1. Осигурява защита срещу вредните влияния на радиацията

 

 

Матча свежда до минимум вредните въздействия от радиацията, а тя е навсякъде около нас. Затова лекари препоръчват пиенето му на хора, които прекаляват с престоя пред телевизора или компютъра, и на такива, които са били подложени на лъчева терапия.

    

 

 1. Подпомага борбата с алергиите

 

 

Изследователи в Япония са установили, че съединението Епигалокатехин галат в зеления чай Матча блокира ключов клетъчен рецептор, участващ в изработването на алергични реакции.

То действа, като блокира производството на хистамин и имуноглобулин Е, които са двете съединения в организма участващи в предизвикването и поддържането на алергични реакции.

    

 

 1. Лекува възпаленията

 

 

Противовъзпалителните свойства на Матча го превръщат в идеална алтернатива при много заболявания.

Например ревматоидният артрит е често срещано заболяване, което засяга три на всеки 100 жени (при мъжете болестта е 3 пъти по-рядка). Към момента няма лечение. Но сред ефективните средства за намаляване на болките и преодоляване на ревматоидното възпаление, зеленият чай Матча заема все по-предно място.

    

 

 1. Намалява риска от възникването на дегенеративни заболявания като Алцхаймер и Паркинсон

 

 

Матча може да предпази мозъка ви, като намали риска от прогресивни ментални нарушения водещи до необратими заболявания. Лабораторно проучване от 2010 година установи че, зеления чай Матча предпазва умирането на нервните клетки, което е свързано с Деменцията и болестта на Алцхаймер. Необходими са още изследвания, но тези открития изглеждат изключително положителни и обещаващи.

Успяхме в няколко реда да споделим с вас част от ползите от Матча. Увери се и ти като направиш първата крачка и започнеш ежедневен прием на тази вековна суперхрана и напитка.

 

Като заключение.

 

Матча представлява прах от фино смлени млади листа на специално отгледан зелен чай. Отличава се с мек и леко сладък вкус и наситен зелен цвят. Използван в японската чаена церемония от векове, днес матча се консумира в цял свят като освежаваща напитка и като съставка в различни ястия и десерти.

При консумацията на Матча ние поглъщаме чаените стрити листа, които съдържат много по-висока концентрация на катехини, хлорофил и л-теанин, докато при нормалния зелен чай получаваме едва до 20% от полезните елементи, изпивайки отварата.

Приемайки целите листа, получаваме в пълна степен съдържащите се в тях хранителни вещества. Резултатът е енергизиращо ускоряване на метаболизма и цялостно повишаване на жизнените фукции на човешкия организъм.

 

 

Предлагаме Ви и две свежи рецепти за вкусни и полезни смутита който да сервирате в екологични кокосови купички!

 

 

Матча + Ананас Bowl

Рецепта:

2 замразени банани
1 чаша (или повече) замразени ананаси 
половин авокадо 
1 киви 
1 ч.л. матча на прах (може и повече, ако желаете)
и добавете малко вода за желаната консистенция

Смесете всичкo заедно и се насладете на кремообразната консистенция!

Украсете с малко питая, киви, боровинки, елда и малко годжи бери  

 

 

Матча + Манго Bowl

Рецепта:

2 замразени банани 
1/2 чаена лъжичка матча 
1 с.л. бадемово масло 
1/2 манго 
2 с.л. овес 
1 чаша спанак 


Смесете всичкo заедно и се насладете на кремообразната консистенция! Гарнирайте с елда, тиквени семки и кокосови люспи