Пиенето на вода – сила и здраве

Пиенето на вода – сила и здраве

9 април 2019
  • Сподели:

 

В човешкото тяло има около 70% вода, тя е основна част от човешкия организъм и има голямо значение за него. Всички жизнени процеси в човешкото тяло са свързани с водата. Тя помага за обмяната на веществата в организма, разтваря хранителните вещества и извежда токсините извън тялото. Благодарения на водата сме здрави, силни и ефективни.

 

Защо е важно пиенето на вода?

 

Както споменахме тялото се състои от 70% вода и тя е от изключителна важност за процесите в организма. Ако нуждите на тялото от вода не са задоволени, може да се стигне до дехидратация, а също така и до някои последици за здравето. Най-доброто решение, с което да избегнем редица фактори водещи до последици за здравето ни е, да започнем да пием вода, след като се събудим.

 

Какви са ползите от сутрешното пиене на вода?

 

Пиенето на вода сутрин на гладен стомах, може да ускори метаболизма, което означава и по-добра работа на храносмилателната система и съответно по-бързо усвояване на хранителните вещества в организма. Пиенето на вода на гладно сутрин спомага за производството на мускулни и кръвни клетки, също така спомага и за извеждане на токсините от тялото. Всеизвестен факт е, че водата предотвратява проблеми с бъбреците и отделителната система, както и предпазва от проблеми с кръвното налягане.

 

Водата за здраве и красотата.

 

Оптималният прием на вода през деня води до гладка и опъната кожа, както и до бляскава коса. Пиенето на вода сутрин на гладен стомах, увеличава притока на кръв към кожата и й придава здрав и свеж вид. Приемът на повече вода, предотвратява дехидратацията на кожата, която от своя страна води до преждевременно образуване на бръчки. Водата има благоприятно действие и върху косата. Пиенето на повече вода подхранва косата отвътре навън, задравява и укрепва косъма и придава блясък.

 

Водата и концентрацията.

 

Достатъчната хидратация има отношение и към функцията на мозъка. Научен експеримент показва, че при млади жени загубата на едва 1,36% от течностите в организма, след физическа активност, води до намаляване на концентрацията и настроението, паралелно с това повишавайки се честотата на проява на главоболие.

 


Подобен експеримент при мъже показва, че намаляване на течностите в организма с 1,59% води до значително намаляване на способността за запаметяване, а същевременно с това се повишава чувството на умора и дори безпокойство.


Пиенето на достатъчно вода може да окаже профилактичен и дори терапевтичен ефект при главоболие. При някои лица дехидратацията може да бъде тригерен (отключващ) фактор за епизоди на мигрена. Няколко проучвания заключват, че възстановяване на водния баланс може да доведе до намаляване на главоболието. Подчертава се ролята на добрата хидратация върху интензитета на болката, а не толкова върху честотата на поява на епизоди с главоболие.

 

Водата и спорта.

 

Любителните на спорта , много добре знаят, колко е важен приемът на вода по време на тренировка. Пиенето на вода по време на физически упражнения помага за изгаряне на мазнините и регулира кръното налягане в нормалани граници. Загубата на течности когато спортувате активно във фитнес залата е голямо. Липсвата на вода в организма ще доведе до по-бърза физическа умора и ползата от фитнеса няма да има нужния ефект.

 

Водата е изключително важна за хора, които искат да покачат мускулната си маса, тъй като хранителните вещества, от които се нуждаят мускулите се набавят от кръвта, а тя е изградена предимно от вода. Основното количество течности в организма трябва да се набавя от вода, а не от напитки, съдържащи захар, кофеин или алкохол, тъй като те дехидратират тялото. Малко известен е фактът, че водата е полезна за нашите стави, които се нуждаят от достатъчна хидратация, за да са здрави и подвижни. А във фитнес залата определено има упражнения, натоварващи ставите.

 

Водата е част от нас, необходима ни е всеки ден, ето защо е хубаво да пием през целия ден. Когато изпитваме жажда, задължително трябва да пием вода, защото това е сигнал, че тялото ни е дехидратирано. Дехидратацията води до редица последици като болки в мускулите, главоболие, умора и други неприятни ефекти. Водата е важен фактор в организма ни, тя участва във важни процеси, като дишането и преобразуването на храната в енергия за тялото ни.

 

 

Пийте повече вода и ще се чувствате по-свежи и енергизирани!