7 начина да научите децата да се хранят по-здравословно

7 начина да научите децата да се хранят по-здравословно

2 март 2019
  • Сподели:

Всеки родител ще се съгласи, че да накараш децата да се хранят по-здравословно е едно от най-големите предизвикателства. Но макар, че може и да е трудно да ги накарате да заменят доброволно пицата, пържените картофи и шоколадовите бисквити за зеленчуци и плодове, не е невъзможно.

Подбрали сме ви едни от най-добрите и работещи начини, за да се справите с мисията да накарате децата да заобичат и полезните храни.

 

Направете храната интересна

Храната не е за игра, сме чували доста често като деца. Но истината е, че ако приложите този подход, може да вдъхновите естественото любопитство и желание за учене на детето, а впоследствие и интереса му към съответната храна.

Експериментирайте с различни форми и цветове, превърнете скучната храна в забавни герой, животинки, слънца или каквото ви хрумне, разгледайте галерията за да се вдъхновите и развихрете въобръжението си! 

 

Не изолирайте децата

Нека участват активно при пазаруването, подготовката и готвенето на храната – по този начин те се ангажират и въодушевяват от процеса.

За да ги вдъхновите и запалите интереса им към зеленчуците, например, може да започнете да се грижите за малка градинка в саксии на балкона – с подправки, зелени салатки, домати или чушки.

Или пък да посетите една от фермите, където детето да се запознае отблизо с начина, по който се отглежда храната.

 

Дайте избор на децата

Нищо добро няма да излезе, ако се опитвате да проявите свръх контрол спрямо храната (или каквото и да било), що се отнася до децата. Давайте им избор сами да решат какво искат да ядат – но нека изборът да е между две достатъчно добри опции.

Може да замените пържените картофи с запечени на фурна, а вместо шоколадови бисквити, които ще си вземат от лафката в училище, да им приготвите мъфини с натурален шоколад.

Ако сте прекалено настоятелни и ги карате насила да ядат само това, което вие сте решили, има опасност това да доведе до бунт, инат и още по-големи затруднения в мисията на здравословното хранене.

 

Бъдете изобретателни 

Не винаги е лесно да накарате децата си да ядат здравословни храни. За щастие, повечето деца обичат вкуса на смути купичките, естествено подсладен от плодове или добър подсладител като мед, кленов сироп или стевия. Като можете да „замаскирате“ зеленчуците, които те никога няма да ядат сами. Смути купичките са за предпочитане, защото са по-гъсти, текстурата е кремообразна и се хапват с лъжица, а както знаете е важно храната да се дъвче, дори и пасирана.   

 

Бъдете модел за пример

Няма как да очаквате децата да искат да се хранят здравословно, ако вие самите не го правите. Те възприемат родителите си като най-големия пример за подражание, и особено в най-малка възраст попиват всичко, което вие правите (но със сигурност не слушат всичко, което им казвате).

Когато на всяко ядене сервирате салата, или си добавяте зеленолистни зеленчуци в сутрешното смути, а за следобедното хапване залагате на хумус и зеленчукови пръчици, рано или късно ще предизвикате интереса им.

 

Не ги карайте да си изяждат всичко

Ако детето ви не иска да изяде зеленчуците от чинията си, дори да го държите цяла нощ на масата, няма да го накарате да ги заобича.

Но нека знаят, че ако решат да пропуснат вечерята, няма да получат нищо друго, докато не стане време за закуска.

 


Цветовете са важни

Научете децата на това, какво се крие зад различните цветове на храните. Експериментирайте с различни палитри и превърнете храненето в шарена фиеста. Колкото повече цветове има на масата, толкова по-добре, а един ден те самите ще свикнат да търсят разнообразието.

 

 

И НАКРАЯ НЕЩО ИНТЕРЕСНО!

Децата, които се хранят с прясна храна са с по-висок коефициент на интелигентност

 

Според научно проучване, децата, които консумират т.н. „фаст фууд“, имат по-нисък коефициент на интелигентност, в сравнение с връстниците си, които се хранят с домашно приготвена прясна храна. В проучването на експерти от Лондонския университет са участвали 4000 деца на възраст от 3 до 5 години,  а резултатите буквално шокирали специалистите. Проучването им доказва, че начинът по който се хранят децата пряко въздейства върху нивото на интелигентността им. Изследователите са категорични, че честата консумация на храна, приготвена в домашни условия от пресни продукти определено има положително въздействие върху емоционалното и психично развитие на децата.

Друго проучване, проведено от австралийски учени показва, че децата, които се хранят с „фаст фууд“ имат по-ниски постижения в училище и с поне две точни по-ниски резултати на тестовете за интелигентност, отколкото децата, които редовно приемат здравословна храна.

Според друго научно проучване на американски учени, публикувано преди време, децата, които се хранят с пържени картофи и пица в ранна детска възраст имат пет точки по-ниски резултати на тестовете за интелигентност от своите връстници, които редовно приемат пресни плодове и зеленчуци.