ДЖИНДЖИФИЛ: ВАЖНИ ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО

ДЖИНДЖИФИЛ: ВАЖНИ ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО

3 ноември 2018
  • Сподели:

ДЖИНДЖИФИЛ: ВАЖНИ ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО

Джинджифилът е добре известен като подправка в кулинариятa, която се използва от векове за лечение на много здравословни проблеми. Присъства в редица рецепти, тъй като притежава пречистващ ефект и подпомага процеса на изгаряне на мазнини и отслабване. Джинджифилът оказва диуретичен ефект, който стимулира извеждането на задържаните течности и предпазва от възпаления.

Коренът или подземният ствол (коренище) на растението джинджифил може да се консумира свеж, на прах, изсушен под формата на подправка, под формата на масло или като сок. Джинджифилът е част от семейство Zingiberaceae, заедно с кардамон и куркума. Ето кои са основните му ползи за здравето.

1.Помага да се справите с гаденето сутрин и по време на пътуване

Проучвания сочат, че джинджифилът е чудесно средство за справяне с гаденето по време на пътуване или със сутрешното гадене. Това се дължи специално на лютите му съставки (джинджероли и шогаоли), които стимулират метаболизма и тонизират мускулите на червата.

2.Помага за облекчаване на болки в ставите

Той съдържа много потентни антивъзпалителни съединения, наречени гингероли, което обяснява защо много хора, страдащи от остеоартрит и ревматичен артрит, изпитват облекчение след консумирането му.

3.Помага при раздразнен стомах и газове

Джинджифилът има антиспастично действие и много добре успокоява раздразнения стомах. Подпомага изхвърлянето на газовете и решава проблема с подутия корем. Действа като пребиотик и благоприятства за развиването на нормална флора в организма.

4.Помага при травми и заболявания

Джинджифилът се препоръчва след травми и заболявания, тъй като спомага за преодоляването на болката и възпалението. Има силна възстановителна функция.

5.Има детоксикиращ ефект

Джинджифиловият чай прочиства токсините в тялото, а това може да ви помогне за изгаряне на излишни мазнини. При заседнал начин на живот пийте повече чай от джинджифил. Той стимулира кръвообращението и повишава температурата на тялото.

6.Укрепва и подобрява реакцията на имунната система

Ако редовно използвате джинджифил, това ще ви предпази от редица заболявания. Той е не само загряващ през студения ден, но може и да помогне в предизвикване на целебно потене по време на настинки и грипове.

7.Понижава нивата на холестерола

Едно от най-големите предимства на джинджифила е способността му естествено да понижава нивата на холестерол. Намалява риска от сърдечни проблеми.

8.Подобрява мозъчните функции

С богатството си от антиоксиданти и мощни противовъзпалителни свойства джинджифилът играе важна роля за здравето и развитието на мозъка ни.

Интересен факт: Джинджифилът се използва и като афродизиак. Той спомага за по-лесната циркулация на кръв до всички части на нашето тяло.

Джинджифил, хранителна стойност

В 100 грама пресен корен от джинджифил, има:

79 калории;
17,86 г въглехидрати;
3,6 г диетични фибри;
3,57 г протеин;
0 г захар;
14 мг натрий;
1,15 г желязо;
7,7 мг витамин С;
33 мг калий.

В състава му има и витамин B6, магнезий, фосфор, цинк, фолиева киселина и други.