Созни бродерия (Кашмир)

Созни бродерия (Кашмир)

24 април 2021
  • Сподели:

НАПРАВЕНО В РАЯ.

 

Именно персийският поет Амир Хусру спомена Кашмир за рай на земята. "Agar firdous baroye zameen ast, hami asto, hami asto hami ast", което означава "Ако има рай на земята, той е тук, тук е, тук е." В този рай се практикува това изкуство на Созни от 14 век.

 

Представено на хората от Кашмир от ислямския светец от 14-ти век, Шах Хамдан (RA), това изкуство все още осигурява поминък на милиони кашмирци.

 

Земеделски занаятчии

 

Созни занаятчии са мъже и жени от селата в Кашмир, които са предимно фермери. Кашмир е богато в селско стопанство място и повечето хора в селата се занимават с отглеждане на плодове, зърнени култури и животни. Тъй като земеделието тук не е усилие на пълен работен ден, тези фермери се превръщат в художници, когато не са заети със земеделие.

 

Какво е Созни?

 

SOZNI е една от най-сложните форми на бродерия с игла в света. Тази изключително фина, деликатна и артистична иглена работа се практикува само в Кашмир и няма паралели никъде другаде. По-долу са можете на научите процесите:

 

Изготвяне на дизайн

 

Naqash или дизайнерът внимателно рисува дизайна, който да бъде бродиран върху милиметрова хартия, използвайки геометрични и математически техники.

 

Дърворезба от дървен блок за щамповане

 

Въз основа на дизайна, изготвен от Naqash, дървен блок е издълбан от дърворезбар, специализиран в дизайна на шал. Той гравира дизайните върху дървен блок.

 

Вземане на проби от цветове

 

Щампованият шал се предава на майстор-занаятчия, наречен тарах-гуру, който ще направи пробна бродерия и ще определи какъв цвят се използва в бродерията. Одобряване на дизайна Друг майстор, наречен Voste, одобрява или иска промените в дизайна. След като бъде одобрен, шалът се предава на майстора за бродерия, който завършва бродерията въз основа на одобрените цветове.

 

Изпиране в изворна вода

 

Окончателното измиване на шала се извършва в изворна вода с меки почистващи препарати и удряне многократно плата върху гладък камък от специалист шайба.

 

Изработване на ресни

 

Друг майстор, наречен Voste, одобрява или иска промените в дизайна. След като бъде одобрен, шалът се предава на майстора за бродерия, който завършва бродерията въз основа на одобрените цветове.

 

 

Созни бродерия (Кашмир)

 

Подробности за кашмирската бродерия на наметало, края на 19 век.
 
 
 
Подробности за кашмирската бродерия на наметало, края на 19 век.Copyright Музей Виктория и Алберт, Лондон, съгл. не. Т.75-1964.
 

Созни (или сузани ) бродерия е стил на бродерия от района на Джаму и Кашмир в северозападната част на индийския субконтинент. Мотивите са създадени в сатенен бод и се обработват еднакво от двете страни на плата, но понякога в различни цветове (например доминиращият цвят може да бъде червен от едната страна и син от другата). Този тип работа / бод понякога се нарича Доруха .

 

Най-популярните мотиви се състоят от абстрактни геометрични дизайни, стилизирани цветя, както и шарки от Пейсли. Те обикновено се обработват в един или два цвята, или много понякога три цвята. Понякога смляният плат е изтъкан по такъв начин (като например с комбинирано тъкане), че има различни, доминиращи цветове от двете страни на материала, за да допълни различните цветове на конците за бродиране.

Бродерията Sozni , наред с други, се използва специално за украса на шалове , особено за панелите отстрани на плата.

 

Източник : KALE, Smita (2011). Кашмир до Канякумари Индийска бродерия: Държава по щатска бродерия на Индия , Блумингтън: Авторска къща, стр. 19.