Какво е Кундалини Йога?

Какво е Кундалини Йога?

22 февруари 2022
  • Сподели:

Днес искахме да ви разкажем малко повече за какво точно е Кундалини Йога, от къде идва и какво може да очакваме, практикувайки я.

 

И така, през 1968 г. роденият в Пакистан икономик на име Харбхаджан Сингх Пури се качва на самолет с еднопосочен билет от Пенджаб, Индия до Торонто, Канада. Обявен за майстор на Кундалини йога едва на 16-годишна възраст, Йоги Бхаджан, както по-късно ще стане известен по целия свят, става първият, преподавател на Кундалини йога, разкривайки практиката, която дълги години е пазена в тайна. Една година по-късно, Йоги Бхаджан създава 3HO, което означава „Здрава, щастлива и свята организация“, посвещавайки я на споделянето на ученията на Кундалини йога.

 

'Енергията на Кундалини' е метафора, която описва потенциалната енергия, която съществува във всеки един от нас. Счита се, че Кундалини енергията се намира в основата на гръбначния ни стълб. С практикуването на този вид йога, тя се разширява нагоре, събуждайки потенциала ни да се свържем с висшата си същност. Практиките на Кундалини йога оживяват нашата енергия, възобновявайки връзката ни със самите нас.

За повечето хора от запад, които свързват практикуването на йога с плавна физическа тренировка, Кундалини е практика, която не отговаря напълно на техните очаквания.Докато физическата активност е един от аспектите на този тип йога, Кундалини съчетава физическото и духовното, използвайки мантри като „Сат Нам“, което означава „истината е моята същност“; пранаяма или контрол на дъха; медитация; и крии или повтарящи се движения на тялото, предназначени да улеснят потока на енергия. Прието е, че и учителите и учениците носят тюрбани и бели дрехи. Това е защото според Йоги Бхаджан, белият цвят се смята за пречистващ, разширяващ аурата и предпазващ от негативна енергия. Покривалото за глава предпазва и съдържа енергията на коронната чакра, най-горният енергиен център на физическото тяло. Поради разнообразието от практики, включени в класа по Кундалини, тази форма на йога може да се практикува от всеки, независимо от възрастта или нивото на физическа подготовка.

 

Какво може да очаквате от една практика? След като настроите ума си, класът по Кундалини започва с поредица от дихателни или пранаяма техники. Често практикуваните вдишвания включват разделено дишане (при което вдишването и издишването се разделят на части и се броят) или дишането на огън (бързи и енергични непрекъснати вдишвания и издишвания за затопляне и пречистване на тялото). Обикновено след пранаяма се правят загрявки, за да се подготви тялото и ума за крии. Това се състои от движение и пози, които затоплят гръбначния стълб и краката, подобно на основните пози на Хатха йога.

 

След като тялото е загрято, се практикува набор от крии. Пример за крия е 'жаба'- енергично упражнение, при което практикуващият кляка при издишване и прегъва прави краката си на вдишване. Това се повтаря определен брой пъти. Тази крия помага за изграждането на сила в долната част на тялото, подобрява кръвообращението и дишането, както и отваря сърдечната чакра. След като броят  от крии е завършен, практикуващият се отпуска, като лежи в поза 'шавасана', по гръб с длани нагоре и затворени очи. Това служи като време за тялото и нервната система да се приспособят към току-що настъпилото изместване на енергиите. Последната част на класа включва медитация, мудри (жестове с ръце, които призовават към намерението) и благословията „Нека дългогодишното слънце те грее“, избрана през 1969 г. от Йоги Бхаджан, за да приключи всеки клас по Кундалини.

 

По собствените думи на Йоги Бхаджан: „Няма нищо, което може да бъде по-ценно от отношенията със собственото Ви съзнание." Чрез въздействаща енергийна пренастройка,  практиката на Кундалини води до голяма физическа и умствена издръжливост, за да култивира по-дълбокото ни осъзнаване.