Мистичната история на коприната: Най-подходящата материя за пролетта

Мистичната история на коприната: Най-подходящата материя за пролетта

22 март 2022
  • Сподели:

Време е и прилежно да приберем своите по-плътни материи до следващия мразовит сезон и да обновим гардероба си, със свежи цветове и по-леки материи, точно като коприната. Но от къде идва тя и какво носи със себе си, ще разберете днес.

 

От хилядолетия насам коприната се смята за символ на елегантност и изтънченост. Този нежен плат започва историята си преди повече от 4000 години в Китай. В родината на коприната технологията за нейното добиване се предавала от поколение на поколение, за да достигне и до наши дни. Производството на коприна е сложен процес, поради което се възприема с голямо уважение не само сред населението на Китай, а и в цял свят.

 

Съществуват множество легенди за появата на коприната. Една от най-популярните сред тях е за младо момиче на име Луо Цзу, която се славила със своята неземна красота. Тя била дъщеря на виден вожд от племето, намиращо се в провинция Съчуан, югозападен Китай.

 

Един ден, младата Луо Цзу отишла да събира ягоди заедно със свои приятели в далечни планини. След известно време, на пътя им изникнала гора с черничеви дървета. Вървейки сред черниците Луо Цзу видяла, че едно от дърветата било покрито с множество бели гъсеници. Дървото сякаш било живо. Дребните гъсеници пълзяли бавно по него, други ядели зелените му листа, или спели в малки сребърни пашкулчета, полюшвани от вятъра. Луо Цзу забелязала, че от някои от тях се стелели сребърни нишки.

 

Не след дълго, с огромна изненада, тя забелязала, че една от черниците била окичена с безброй бели топчета. От цялото дърво висели тези причудливи пашкулчета. Луо Цзу взела няколко от тях и бързо ги занесла у дома.Изтеглила внимателно нишката и плавно разплела магичното пашкулче.

 

От полученото влакно девойката изплела ефирен плат. Когато го показала на своето племе всички онемели в захлас. Приятелите й поздравили Луо Цзу за положения труд и за нейна голяма радост нарекли плата „Чжан“, което означавало „коприна“, а малките гъсенички – Сан – буба.

 

Мълвата за магичната красота на плата бързо се разчула. Първият император в китайската история – Хуан Ди – пожелал да види с очите си тази неземна красота. Скоро той посетил провинция Съчуан, където бил пленен не само от нежността на ефирния плат, но и от красотата на дъщерята на племенния вожд. Луо Цзу подарила плата на императора, а той от своя страна поискал ръката й.

 

Така Луо Цзу се омъжила за китайския император и по негова заповед били насадени хиляди черници. Тя започнала да развъжда тези дребни бели гъсенички, отглеждала ги сред черниците и развила технологията на бубарството, която се използва и до днес.

 

Друга легенда гласи, че китайската императрица е открила коприната случайно, когато пашкул от копринена буба паднал в чашата й с чай. Горещата вода омекотила копринените влакна, от които е направен пашкулът на копринената буба, и по този начин пашкулът започва да губи своята структура. Когато Лиу Цзу вдига пашкула от чаената си чаша, краят на копринената нишка е започнал да се разплита. Тя забелязала, че пашкулът е направен от една-единствена дълга нишка коприна и получила иновативната идея да вплете тази фина нишка в парче плат.

 

Каквато и да е истината зад намирането на коприната, факт е, че в днешно време тя е най-подходящата материя за пролетното време. Освен това, тя влияе  благотворно върху кожата, като същевременно успокоява нервната система. В допълнение, материята има доказано положителен ефект и върху здравето ни, противодействайки на микробите и мръсния въздух да проникнат в тялото.

 

Отркийте нашите леки, топли, меки и ефирни ръчно изработени копринени шалове тук.