Как да създадете свое собствено пространство за медитация?

Как да създадете свое собствено пространство за медитация?

7 април 2022
  • Сподели:

Наличието на определено пространство за медитация не е задължително. Можете да медитирате навсякъде, където се чувствате очаровани – в градината, на работа, в чакалнята на лекаря или дори на летището.

 

Въпреки това, когато последователно медитирате на едно място, вие създавате силно енергийно пространство, което ви подкрепя във вашата практика – да се спуснете по-лесно в медитацията, да навлизате по-дълбоко в себе си и да поддържате това състояние.

 

Така че, ако решите да създадете свое собствено пространство за медитация, имаме няколко страхотни съвета за вас.

 

Изберете зона, свободна от пешеходен трафик и други разсейващи фактори. Медитацията не е да направим света тих, за да можем да намерим тишина. Вместо това, става дума за намиране на тази тишина вътре, въпреки всичко, което се случва. Въпреки това, когато започнете да медитирате, е полезно да изберете място, където няма да бъдете толкова лесно обезпокоени.

Създайте олтар, като използвате всякакви предмети, с които чувствате свещена връзка. Това може да включва статуи, картини, тамян, свещи, мала (нишки мъниста, за да се брои по време на медитация на мантра), кристали, книги, цветя, листа, камъни, черупки – каквото сърцето ви желае. Олтарът е външно представяне на вашия вътрешен олтар (свещеност) – свещено място, където отделяте време да бъдете със себе си.

Поддържайте пространството чисто и без претрупване. Ако пространството около вас е чисто и подредено, това улеснява отпускането на ума ви.

Дръжте зоната добре проветрена, ако е възможно. Искаме ясен поток на енергия отвътре и отвън.

Ако се чувствате привлечени да почистите енергийно пространството, можете да използвате ароматни пръчици или тамян.

Най-важният елемент на стойката е поддържането на удължен гръбначен стълб, така че енергията да може да тече през гръбнака без препятствия. Можете да изберете всяка седнала поза (Сидхасана, Ваджрасана или сядане на стол с крака на пода), която ви позволява да бъдете седнали възможно най-удобно и спокойни. Може да бъде полезно да повдигнете бедрата си с възглавница (седнала на ръба на възглавницата, за да позволите естествена извивка на гръбначния стълб) за комфорт и за по-стабилна основа. Ако сте седнали на пода, поставете единия крак пред другия. Не е необходимо да ги кръстосвате един върху друг.

Уверете се, че или изключвате телефона си, или го държите в безшумен режим по време на медитация. Посредничеството е, че отделяте време за вас. Светът може да ви почака! И ще срещнете света от много по-добро място след практиката си.

Добре, ето го. Вашият малък оазис. Приятна медитация!