Какво е истинска Пашмина?

Какво е истинска Пашмина?

12 януари 2021
  • Сподели:

ИСТИНСКИЯТ ШАЛ ОТ ПАШМИНА Е КАТО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА НАСЛЕДСТВО.

 

Производството на шаловете от пашмина започва в Кашмир през 15 век и е вид форма на изкуство, която се предава през поколенията.

Истинска пашмина е ръчно изработеният шал, изтъкан от вълната на хималайските кози (местно известен като вълна пашмина ), които живеят на екстремни височини. Тяхната интензивно затопляща вълна е природно решение за оцеляването на козите и осигурява на тъкачите на шал естествено платно от векове.

Те отделят вълната си естествено всяка пролет и това се събира от номадските пастири, ръчно, и се продава на различни производители от различни региони в Кашмир. С течение на времето на международните пазари думата Пашмина се използва като наименование на самия шал, вместо на вълната. Ето защо ще видите етикета „Пашмина“ да се използва от много марки по целия свят. Нека поговорим защо това е неточно.

 

 

„Пашмина“ е името на тази специална вълна. 

 

Думата Пашмина идва от персийски: Pašmina, което буквално означава „Произведено от вълна“. Текстилът, направен от това влакно, е изтъкан за първи път в Кашмир. Тъй като за първи път Пашмина е срещната от европейците в Кашмир, тя е известна като „Кашмир“. Грубата външна козина под козата е мека пашмина. Вълната се събира от подбедрицата, корема, гърба и гушката на козите от местни козари във високите и мразовити райони на Хималаите в Тибет, Непал и Централна Азия.

 

Кашмир Пашмина Вълна

 

Умението за ръчно тъкане и ръчно бродиране на шалове в Кашмир е запазено в живота от малка група страстни колекционери - въпреки стотици години фалшиви продукти, заливащи пазара.

И така, как можете да различите истинската Пашмина от фалшификатите? Самозванците и шаловете с ниско качество са постоянно присъстващи по целия свят и често са фалшиво етикетирани като истински пашмини. Със сигурност е предизвикателство, но има някои неща, за които трябва да внимавате.

 

КОИ СА ОСНОВНИТЕ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ИСТИНСКИЯ ШАЛ НА ПАШМИНА?

 

  • Произведено в Кашмир

  • Произведено от вълната на средноазиатските кози (коза Capra Hircus, наричана понякога кашмирска коза), намерена в Хималаите: „Пашминена вълна“

  • Предене на ръка с традиционно въртящо се колело и след това ръчно тъкане на ръка на ръчен стан

  • Истинската пашмина не може да бъде машинно изтъкана. Когато държите истински шал от Пашмина до светлината, трябва да виждате прекъсвания в тъкането. Машинотъканите продукти са идеално равномерни и с една дебелина. Отделните влакна от истинска вълна Пашмина са 5 пъти по-фини от човешката коса - затова тя трябва да бъде ръчно изработена

  • Не са изкуствено третирани - използваните багрила са на растителна основа и се срещат в природата. Ако на етикета пише „химическо чистене“ - бъдете подозрителни, защото истинските Пашмини трябва да се почистват само на ръка,затова и винаги ви слагаме към любимият от вас избран шал подробно упътване за почистване.

  • Където се използва бродерия; това също се прави на ръка в продължение на много месеци. И тук, ако разгледате Шал отблизо, ще видите малки прекъсвания, при които иглите са пробили вълната на ръка. Когато е с машина ИСТИНСКАТА ПАШМИНА Е БЕЗПОГРЕШНА.

 

Кашмир Пашмина стан 

 

Международният свят на модата, включително много модни марки от висок клас, използват термина Пашмина за всякакви видове шалове. Макар това да е станало обичайна практика, то е неправилно. Интересно е обаче да се отбележи, че това определение, според традицията,  няма правна стойност . Всъщност истинските продукти от пашмина или кашмир, не са етикетирани.

 

В индустрията за шалове в Кашмир ще намерите различни видове, изработени от различни типове вълни, коприна и понякога комбинация от различните материи. Единственият тип, който някога е наричан „асли“ или истинска Пашмина, е ръчно тъканият шал, който е направен със специфичната хималайска козя вълна.

 

Много важен момент, който трябва да имате предвид, когато инвестирате в шал от Пашмина, е, че истинската вълна от Пашмина представлява много малък процент от световното производство на вълна. Затова е логично, че тя не може да бъде намерена на ниска цена. 

 

 

Прочетете също: Какво е кашмир? Защо е толкова популярен в модната индустрия?

 

 

ИСТИНСКАТА ПАШМИНА Е НАЙ-МЕКАТА И НАЙ-ТОПЛА ЕСТЕСТВЕНО СРЕЩАЩА СЕ МАТЕРИЯ В ПРИРОДАТА

 

Пашмина се отличава със своята мекота, нагряващи свойства и тегло - невероятно лека, въпреки че генерира невероятна топлина за потребителя. Всъщност терминът „кашмир“ идва от откриването на вълната от пашмина чрез посещение на европейци в Кашмир. Думата „Кашмир“, която е измислена около 16-ти век, е просто англицизирано наименование на региона, където е открита вълната.

 

 

Ние доставяме само чиста пашминова вълна от Хималаитеили микс от естествени материи и подбираме истинска, ръчно тъкана пашмина с еднакво умела ръчна бродерия.

 

Прочетете също: Грижа за кашмира