Какво е кашмир? Защо е толкова популярен в модната индустрия?

Какво е кашмир? Защо е толкова популярен в модната индустрия?

7 октомври 2020
  • Сподели:

Какво е кашмир?

Вероятно сте виждали кашмир в модни бутици от висок клас или в пищни магазини за подаръци. Но какво е кашмир? Тази търсена материя се превърна в синоним на лукс, а меката и топла текстура е един от най-ценните природни продукти, използвани в модната индустрия днес. Характеризира се с невероятно фино покритие. Това е резултат от нежните влакна, които са почти копринени на допир. Кашмира няма сърбящото качество на вълната, но въпреки това осигурява много топлина. Ето защо кашмира е толкова желана тъкан.

От какво е направен кашмира?

Кашмирът е влакното, което произхожда от специални кашмирски кози. Естественото местообитание на тези кози обикновено се среща в няколко страни от Азия като Афганистан, Иран, Китай, Монголия, Ирак и Индия. На тези места температурата се понижава до -40 градуса през зимата, а кашмирените кози отглеждат руното, за да се адаптират към студа. Всъщност колкото по-студено става, толкова повече расте; той е създаден да изолира и предпазва козите от по-суров климат. Веднага след като времето се затопли, козите естествено свалят козината си. След това производителите на кашмир изресват ценния продукт, преди той да бъде преден и обикновено боядисан във всякакви видове.   

 

 

 
  

Видове кашмир

Видовете кашмир варират в зависимост от факторите на околната среда около животното, от което идва. Освен дебелината на косъмът , дължината на косъма също има значение. Колкото по-дълъг е всеки косъм, толкова по-добър ще бъде изтъкания плат по отношение на пилинг и постигане на пухкавото качество, което толкова много обичаме.

Кашмирените влакна са шест пъти по-фини от човешкия косъм. Той може да бъде между 14-19 микрона (за сравнение човешкият косъм е 50-70 микрона). Колкото по-тънки са влакната, толкова по-мек и скъп е кашмирът.

Защо е толкова скъп кашмира?

Няма съмнение, че кашмирът е един от най-скъпите материали, използвани в модното производство. Но защо е толкова скъп? Е, това се свежда до два основни отговора - сложността на производствения процес и рядкостта на суровината. Удивително е, че една коза осигурява само около 200 g кашмир. За изработването на 1 кашмирен шал са нужни влакната от козината на 3 до 5 кози.

В световен мащаб годишно се произвеждат около 7000 тона кашмирена прежда, за разлика от над 130 млн. тона вълна (това също е обяснение за високата цена на дрехите от тази материя).

За какво се използва кашмир?

Сигурно се чудите - за какво всъщност се използва кашмира? Може да се използва за почти всеки вид облекло - всичко, от леки летни якета до шалове и одеяла. Известен със своите запазващи топлината качества, кашмирът е особено ефективен за зимно облекло. Ще ви обгърне уютно, без да сте прекалено обемисти. Ще откриете, че се използва и за някои мебели за дома и най-меките одеяла, които някога сте усещали.

 

кози коси

Произход и история

Името Кашмир произлиза от местоположението Кашмир. Влакното е било произвеждано там още през 13 -ти век. През 1500-те до 1800-те години императорите от Иран и Индия използват кашмирени шалове в религиозни церемонии и политически производства, например в индийските съдилища на Моголите. Тази тъкан има дълга и богата история, особено в Европа, където нейната популярност нараства през последните 500 години. Той започна да бъде внасян в Шотландия през 18 -ти век, след като шотландски производител открил шаловете от кашмир в Индия. Оттогава използването му в текстилната индустрия се е увеличило драстично, определяйки статуса му на лукс.

 

Как да разберете дали вашият кашмир е с високо качество

 

Като цяло, колкото по-висок е процентът на кашмир в една дреха, толкова по-високо качество ще има този продукт. Често тъканта се преде с коприна, за да запази луксозното си копринено меко качество, без да е склонна към излишен пилинг. ( Това са онези малки топчета, които се образуват на повърхността на тъканта). Пилинг може да се случи със 100% дрехи от кашмир. Друг начин да проверите дали получавате добро качество е като потърсите плътно изплетен продукт. По-плътната плетка обикновено е показателна за двуслойната прежда. Това означава, че две части прежда са били усукани заедно при производството на продукта. Следователно, по-здрава и топла дреха, която ще има много по-дълъг живот.  

 

Разгледайте нашите модели с кашмир.