ЛАПИС ЛАЗУЛИ - мъдрост + интуиция

ЛАПИС ЛАЗУЛИ - мъдрост + интуиция

17 юли 2019
  • Сподели:

1. ИСТОРИЯ И ЗНАЧЕНИЕ НА ЛАПИС ЛАЗУЛИ

 

Лапис Лазули от хилядолетия насам е високо ценен минерал. Най-известната област за добив на висококачествен Лапис е все същото находище използвано от древността, намиращо се високо в планините на Афганистан. Първоначалният му добив там е започнал преди повече от 6000 години.

Лапис Лазули повишава вниманието на човек, неговата проницателност и интелект. Той отдава на своя приносител древните знания и мъдрост, които носи в себе си.

Натрошеният Лапис всъщност е тайната на ултрамариновото синьо – пигмента, който художниците до XIX в. са използвали, когато е трябвало да рисуват море или небе. Това означава, че всички красиви сини нюанси в картините от епохата на Ренесанса се дължат на Лапис Лазули. Този син на цвят камък е силно обичан от древните народи – от Месопотамия, Египет, Персия и Гърция, та чак до Рим. В древният град Ур е процъфтявала търговията с Лапис още през четвъртото хилядолетие преди Христа. Името му е интернационално (“Lapis Lazuli”, бел.авт.), съставено e от латинската дума за камък – “Lapis” и от арабската дума “Aula”, която означава “Син (цвят)”. Когато Лапис Лазули е бил представен за първи път в Европа, той е бил наречен “ултрамарин”, което пък означава “отвъд морето” или “задморски”.

Всички древни култури са използвали Лаписа, за украса на статуите на своите божества. Винаги е бил силно ценен и се е използвал, както за магически, така за лечебни цели.

 

2. НАУЧНИ ДАННИ

 

 

Лапис Лазули е синя скала, съставена от няколко различни минерала, включително, но не само: лазурит, содалит, калцит и пирит. Съставът и цветът на камъка могат да варират, но най-наситеното тъмно-синьо с бели петна и пирит винаги се е смятало за най-добро качество.

Имитациите на Лапис Лазули се състоят от оцветени ясписи или амалгами с примеси на мед, а имитацията, създадена от французина Пиер Жилсон, има състав много сходен с този на естествения Лапис Лазули.

 

 

3. МЕТАФИЗИЧНИ СВОЙСТВА 

 

Забележка: Моля, имайте предвид, че информацията в този уеб-сайт не е заместител на посещението при медицински специалист! Информацията на тази страница е единствено с информативна цел и не е предназначена да замени традиционното медицинско лечение. Моля, консултирайте се с Вашия лекар, преди да предприемете алтернативно лечение.

 

Лапис Лазули засилва проницателността и интелекта. Както споменахме по-горе, той отдава на своя приносител древните знания и мъдрост, които носи в себе си и освен това дарява със спокойствие, обективност и себевъзприемане.

Лапис Лазули се свързва с Юпитер, заради което разширява интелекта, мъдростта и лидерските качества, съдейства и при правни въпроси. Този камък работи и като щит при психически атаки. Използва се и за облекчаване на безсъние и прогонване на тревоги.

 

Лечебни свойства:

 

Лапис Лазули насърчава проникновеното разбиране и интуицията, помага и като балансира функцията на щитовидната жлеза, като същевременно укрепва врата и гласните струни.

Използва се, за да успокои гърлото и всички възпаления на врата и главата. Изключително мощно средство за привеждане в ред на етерното, емоционалното и духовното тяло.

Лекарите в древен Египет, Шумер и Вавилон, са намирали многобройни медицински приложения на Лаписа, включително при втвърдяване катаракта на очите. Връзката с очите може и да е дошла от използването на Лапис Лазули при гравиране на стилизираното око, наречено Окото на Изида или Всевиждащото око на богинята Маат. Древните египтяни считали, че Изида бди над мъртвите при окончателното им пътуването в отвъдното и затова поставяли в саркофага с мумията окото от Лапис Лазули. Председателят на Върховния съд в Древен Египет, когато постановявал съдебно решение, също носел око от Лапис, наречено Окото на Маат.

 

 

 

Магически свойства:

 

Енергия: Приема

 

Елемент: Вода

 

Божествата: Изида, Венера, Нут

 

Сили: Изцеление, Радост, Любов, Вярност, Психически сили, Защита, Смелост.

 

Лапис Лазули винаги се е асоциациирал с кралете и кралиците от всички царства. В древен Шумер, Лаписът бил много тясно свързван с божествените сили като цяло, а неговият притежател поемал мощните му магически енергии, тъй като камъкът съдържал силата, скрита зад всяко божество. Легендите разказват, че този камък съдържа Душата на божеството, която ще „зарадва” своя приносител.

 

Енергията на този камък е с много висока честота и той не я намалява, за да се синхронизира с енергийното ниво на приносителя си, а по-скоро приносителят трябва да повиши своята, за да се свърже с Лаписа.

 

Всъщност трябва да завишите умствените, емоционалните и духовните си енергии, за да се свържете с Лапис Лазули. Той ви учи как да се разделите с вашата личност и всичките ѝ странности, така че да можете ясно да видите какво всъщност се случва с човека отсреща или пък в дадена ситуация. Той също ще ви помогне да „изметете” всяка ненужна вече част от миналото си в този живот или от предишните такива.

 

Зодия:

 

Асоциации: Венера

 

Не е традиционен „Рожден Камък” за определен месец

 

Камък на Стрелец, той дарява със Силата на приятелството и помага при вземане на решения.

 

Чакра Класификация:

 

Лапис Лазули се управлява от Юпитер и помага за балансиране и почистване на всички чакри. Лаписът подпомага събуждането на Третото око, както и при вслушване в интуицията ни укрепване психическите ни способности. Използвайте го внимателно, особено ако го поставяте директно върху Третото око, тъй като е доста мощен камък!