Натараджа: Шива в космическия танц

Натараджа: Шива в космическия танц

8 юни 2021
  • Сподели:

Натараджа е танцуващата форма на бог Шива, символичен синтез на най-важните аспекти на индуизма и обобщение на ключовите принципи на тази ведическа религия. Терминът натараджа означава кралят на танцьорите. Трудно е да се намери другаде по-мобилен и енергичен показ на движещо се изображение от танцуващия Шива.

 

 

Натараджа се превърна в изключителен иконографски експонат на богатото и разнообразно културно наследство на Индия, придобивайки своята визуална идентичност от бронзови скулптури на танцуващия бог, създадени през 9 и 10 век. Натараджа статуята е показана с четири рамена, представляващи основните посоки. Той танцува с вдигнат лев крак върху тялото на джуджето Апасмара, олицетворение на измамата и невежеството, което Шива побеждава.

Горната лява ръка държи пламъка, долната лява ръка сочи надолу към джуджето, което държи кобра. Натараджа в горната си дясна ръка има барабан с форма на пясъчен часовник, символизиращ мъжките и женските принципи, а в горната лява ръка показва жест, заявяващ: „Не изпитвайте страх“. Змии, означаващи егоизъм, преплитат ръцете, краката и косата на Шива. Неговата сплъстена коса пърха, докато Натараджа танцува под огнената арка, символизирайки безкрайния цикъл на раждането и смърта. На главата на бога има череп, напомнящ за победата над смъртта. Третото му око означава всезнание, разбиране и просветление.

 

 

Съществува интересна легенда, свързана с концепцията за Шива като Натараджа. Много еретични мъдреци живееха в гъстата гора на Южна Индия. Шива отиде там, за да посочи погрешността на техните възгледи. Първоначално мъдреците се караха гневно помежду си, но след това гневът и недоволството им се концентрираха върху Шива. Те решиха да го унищожат с помощта на магии.

 

 

Натараджа: Шива в космическия танц., Изображение # 1
 

 

 

Яростният тигър е създаден от тяхната магия и излизайки от жертвения огън, отива при Шива. Но той, ухилен, сграбчва тигъра и го отлепя с един малък пръст, след което се увива в него като в копринен халат. Не обезсърчени мъдреци създадоха ново чудовище, чудовищна змия, която Шива също грабна и хвърли около врата му като венец. След това той започва да танцува и последното чудовище, зло джудже, се втурва към него. Натараджа счупва гърба на джуджето с пръсти и той, приклекнал, пада на земята. След като се справя с последния враг, Шива продължава танца си.

 

 

Космическият танц на Шива - Натараджа се нарича тандава, което означава „танц на блаженството“, и символизира цикъла на създаване и унищожаване на Вселената, както и ежедневния ритъм на раждане и смърт. Тандава е живописна алегория на петте търсени прояви на вечна енергия: създаване, унищожаване, съхранение, спасение и илюзия. Общият характер на танца е парадоксален, съчетаващ вътрешното спокойствие и външната дейност на Шива.

 

 

Както при йогата, танцът ви позволява да изпаднете в транс и екстаз. В Индия танците процъфтяват рамо до рамо с медитативни аскети (пост, егоцентризъм). Шива, като основен йог сред боговете, трябва непременно да владее танцовото изкуство. Шива в облика на Натараджа не е просто събитие в мистичния живот на местно божество, а общ поглед върху света, в който природните сили и стремежът, и ограниченията на човек са противопоставени един на друг и в едно и също време се комбинират заедно.