1. Златната рибка

 

Като човешки същества, ние трябва да преживеем сансара или безкрайния цикъл на раждане, смърт и прераждане, който води до страдание на всеки етап. Ученията на Буда ни поставят по пътя към освобождението от сансара; златната рибка е символ на това освобождение, създание на радост, едно в своята стихия, живеещо спонтанно, без болка и страх от загиване в самосъздаденото страдание.

Символът на рибата е значителен в индуизма, джайнизма и християнството. В будизма рибата също представлява плодородие и изобилие. Често е красиво изобразяван като шаран, който в Азия се счита за свещен поради своята елегантност, размер и дълъг живот.

По същество златната рибка е символ на стремеж, който учи човека, че духовното блаженство, което се намира отвъд сансара, е безкрайно по - красиво от всичко, което може да изпита в земния живот.

2. Чадърът

 

В природата куполът на небето се извива над планината. Чадърът в будизма е символично устройство, което хвърля сянка и следователно предлага защита от топлина. Също така, в индийската митология чадърът традиционно се свързва с кралски особи. Държан над главата, той предава чест и благоговение и затова Буда често е изобразяван седнал под декоративен чадър.

Концепцията за чадъра, осигуряващ подслон от слънчевата топлина, се превежда в учението на Буда, което ни предпазва от „топлината“ на негативните сили като алчност, похот и страдание, пречки по пътя на духа към просветлението.

Тибетският чадър е вдъхновен както от индийския, така и от китайския дизайн, използван от роялти. Дървената му спица е покрита с куполообразно покритие, с копринена „пола“, висяща от ръба. Куполът представлява мъдрост и пола, състрадание, като и двете са основни будистки ценности.

3. Урната

 

Урната много прилича на кръгъл корем, тънък врат калаш на индуизма. Голямо бижу отгоре дава на урната другото й име: вазата на съкровището. Урната е символ на неограничено богатство.

Традиционно будистките вази за съкровища са пълни със свещени материали и поставени върху олтари. Погребани са близо до извори и планински проходи с убеждението, че са благоприятни за хармонична среда. Смята се, че тяхното присъствие привлича богатство.

От по -голямо значение е, че урната представлява изобилното духовно богатство на Буда. Колкото и да дава, винаги ще предстоят повече. 

4. Цветето на лотоса

 

Лотосът се нарича падма както на санскрит, така и на тибетски. Вкоренен в кална тиня, лотосът се издига през водата, за да излезе на слънцето, напредък, който отразява пътуването на човешката душа. Затънали в страдание и грях, ние преминаваме през различни преживявания, преди да излезем на слънцето на просветлението. Много растения растат над водата; това е само лотосът, чието здраво стъбло му позволява да изчисти водната повърхност и да стои неподвижно.

Казват, че сърцата ни са като затворени венчелистчета на лотос. Поглъщането на будистки добродетели ще позволи на лотоса да разцъфне в пълната си красота. Ето защо Буда често е изобразяван седнал върху лотос.

Белият лотос представлява чистота на ума и еволюирал дух. Розовият лотос е несравним в своето съвършенство и затова е емблематичен за самия Буда. Синият лотос е символ на завладяването на сетивата от духа, докато червеният цвят се свързва с Авалокитешвара, Състрадателния.

5. Раковината 

 

Раковина с десен спирала е рядка находка и се смята за свещена в будизма. Смята се, че посоката му е в съответствие с движението на небесните тела във Вселената. Любопитното е, че космите на главата на Буда са насочени вдясно; също и космите по тялото и къдрицата между веждите. Неговият пъп също е оформен като дясната въртяща се раковина.

Днес раковината се използва като призовка за молитва. По време на ритуалите се използва за задържане на светена вода и като музикален инструмент. Раковината провъзгласява широкото влияние и суверенитет на ученията на Буда. Той е емблематичен за голяма духовна сила и се смята, че неговият резонанс изгонва злите духове.

6. Безкрайният възел

 

Дхарма е непрекъсната и неумолима, докато Времето е само илюзия. Възелът на безкрайността символизира тази истина. Търсенето на просветление не трябва да означава отказване от светските отговорности. Възелът е представяне на учението на Буда, че религиозната мисъл и материалният живот са преплетени.

Безкрайният възел е линия без начало или край, която излъчва едновременно спокойствие и движение. Той представлява идеята, че всичко на този свят е взаимосвързано.

Той също е символ на безкрайното състрадание на Буда. Първоначално този символ е свързан с Вишну и неговата трайна любов към съпругата му Лакшми, богинята на богатството. Можете да намерите символа на безкрайния възел на различни вдъхновяващи продукти като безкрайна висулка на възел, декор на безкраен възел и др.

7. Колелото

 

Дхармачакрата с осем спици (chos kyi на тибетски), известна още като Колелото на закона, е сред най-старите и най-известни будистки символи, датираща от времето на големия будистки цар Асока в Индия.

Колелото в своята цялост капсулира учението на Буда. Осемте му спици представляват Благородния осмократен път на Буда, който води до духовното просветление на всички живи същества. Кръглата форма се позовава на идеята за съвършенство - следването на пътя на дхармата е най -добрият изход от безкрайния цикъл на сансара. Главината на колелото е неговата фокусна точка. Тук той означава вътрешна дисциплина, която е същността на практиката на медитация. На  ръба  на колелото свързва спиците и държи заедно на цялата структура. Това е вниманието (самадхи) или „да живееш в момента“ крайъгълен камък на будистките учения.

Движението напред на колелото сочи към разпространението на учението на Буда. Откакто Шакямуни изложи своята доктрина за просветлението, Колелото на Дхарма не спира да се търкаля от Индия през почти цяла Азия, а в наши дни и на Запад. Много азиатски страни са включили Дхармачакра в своите национални знамена.  

8. Знамето

 

В индуистката митология знамето или знамето на победата често се представя като военен стандарт. В будизма той е емблематичен за завладяването на невежеството.  

Той също е символ на триумфа на Буда над четирите Мари или препятствия по пътя към просветлението. Това са страст, алчност, емоционална деградация и страх от смъртта. За да постигнат просветление, всички живи същества трябва да преодолеят тези препятствия.

Традиционно, цилиндричните банери, изработени от бита мед, са поставени в четирите ъгъла на будистки храмове. Те посочват разпространението на будистката доктрина в четири посоки и победата на Буда над Марас. 

Тези осем символа се появяват в цялата будистка иконография както отделно, така и като цяло. В Bright Life Today ще намерите тези символи, красиво украсяващи бижута, домашен декор и различни инструменти за духовни ритуали.