ПРЕЧИСТВАНЕ И ЗАРЕЖДАНЕ НА КАМЪНИ И КРИСТАЛИ

ПРЕЧИСТВАНЕ И ЗАРЕЖДАНЕ НА КАМЪНИ И КРИСТАЛИ

1 септември 2021
  • Сподели:
 

Много хора използват кристали, за да успокоят ума, тялото и душата си.

Но може би сте забелязали с времето, че камъните преди ако са се чувствали леки, то вече тежат.

Това е сигурен знак, че тяхната енергия се нуждае от обновяване.

Процесът на изчистване е необходим, преди да използвате какъвто и да е камък за изцеление, защото колкото по-чиста е енергията му, толкова по-мощна всъщност е тя.

Когато си купите нов кристал, Вие не знаете през колко ръце е преминал за да стигне до Вас.

Камъните често изминават големи разстояния преди да достигнат до Вашите ръце. От изравянето им до пристигнето при продавача, всяка стъпка по веригата на транспорт излага камъка на енергии, които може да са несъвместими с Вашата собствена.

Ето защо, важно правило при покупката на нов камък, е да бъде почистен веднага преди да се носи или работи с него.

 


assortment of stones and crystals for grounding

 

Други Случаи Когато е Нужно Пречистване на Кристалите Които Притежавате

 

Когато камъните и кристалите се използват за изцеление, те стават изключително възприемчиви към вибрациите на индивидите с които имат допир.

 

Те могат да поемат и задържат енергиите и ето затова е нужно да се почистват след всяка работа с тях.

Често обаче, ако човека получаващ енергията им участва съвсем съзнателно в процеса, камъните могат да се енергизират и няма да се нуждаят от специално почистване.

В такива случаи, е достатъчно да се държат само в добре осветена стая (за предпочитане слънчева светлина) или върху голяма кварцова друза за да получат достатъчно почистване и презареждане.

Ако обаче, на човек му е нужна дълбоко енергийна сесия или е несклонен или не е в състояние активно да вземе участие в своя изцелителен процес, е възможно камъните да отдадат голяма част от своята светлина и енергия за да подпомогнат изцелението.

Като допринасят толкова много, те могат да бъдат изпити от собствените си жизнени сили и в такива случаи е нужно да бъдат пречистени и презаредени преди да се използват отново.

Когато камъните или кристалите се нуждаят от изчистване, те често губят сиянието си и стават мъгливи и тежки.

Работейки със своята колекция, ще се запознаете с уникалната енергия на всяка едно парче и ще може да определите лесно кои се нуждаят от по-интензивни почистване.

В тази статия ще обсъдим 8 ефективни начина за пречистване и зареждане на Вашите кристали.

 

1. Течаща вода.

 
 

Водата е универсално почистващо средство.

Ако имате достъп до изворна вода и търсите бърз начин да ги изчистите, тогава ги занесете до естествен източник на вода.

Ако ситуацията позволява, поставете ги в плитчините на речно корито за 10-20 минути за да бъдат отмити натрупаните енергиите или ги дръжте в дясната си рака под чучур с вода.

Запомнете никога да не поставяте Селенит във вода, тъй като е съставен от гипс и лесно ще се разтвори.

Морската или океанската вода също действа, но е добре да се избягва, тъй като повечето камъни биха се разрушили от корозионното действие на солта. Не се препоръчва за меки, порести или такива, които съдържат микроелементи като Малахит, Халит, Калцит, Лепидолит и Ангелит.

Използвайте единствено за камъни с висока твърдост по скалата на Моос като семейството на кварца и то за не повече от десет минути.

 

2. Излагане на слънчева светлина.

 

 

spiritual awakening picture with amethyst crystal and buddha head and green plant

 

Природните енергии, предавани от Слънцето, също могат да заредят кристалите Ви с естествени енергии.

 

Много хора обичат да оставят наскоро закупените си камъни на слънчева светлина за ден-два, за да им позволят да поемат силните енерги на Слънцето.

Когато оставяте кристали на слънчева светлина, имайте предвид, че някои цветни камъни могат много бързо да избледнеят, ако светлината е силна.

Това може да се случи например с Аметист. В този случай се опитайте да не оставяте този кристал на силно слънце за повече от час или изобщо да не го изкарвате и да изберете друг начин за пречистването му.

За да сте сигурни, че не рискувате с определен камък, изкарвайте го само по време на изгрев или залез, защото слънчевите лъчи няма да са толкова силни през това време на деня.

Други камъни, които биха избледнели и не се препоръчва да се изкарват на припек: Аметрин, Берил (Аквамарин, Изумруд, Морганит), Целестит, Цитрин, Флуорит, Данбурит, Розов Кварц, Опушен Кварц, Топаз, Турмалин.

 

 

3. Зареждане на камъни на лунна светлина.

 

pendulum and clear quartz crystals with pink background for how to strengthen your intuition

 

 

Друга чудесна възможност да заредите лечебните си приятели е нощно време.

Разположете ги върху естествена повърхност като трева или пясък, но ако това не е опция, поставете ги на перваза на прозорец, където те ще получат пряка лунна светлина.

Докато ги оставяте, намислете си нещо, от което искате да се освободите. Може да бъде едно и също нещо или да изберете различно с всеки кристал. Не си пожелавайте повече от пет неща, твърде много е и ще смъкне личната Ви вибрация.

Това е поддържаща практика, която помага да запечатаме това, което сме готови да пуснем с пълнолунието.

Прекрасното на този метод е, че няма камък, който да не трябва да се излага на лунна светлината. Единственото за което трябва да внимавате е дали ще вали или не. Някои кристали като Селенит, не са в безопасност когато са навън в дъжда.

Период, за който е хубаво да следите е началната фаза на Луната.

Зареждането на кристали по новолуние сигнализира време да освободим онова, което вече не ни служи; това е плодотворно време да се освободим от негативните сили и да абсорбираме само лечебна, положителна енергия.

 

4. Заряване под земята.

 

Още един изключително приятен и лесен за изпълнение метод.

Можете да използвате елементите на земята, като заземите камъните си под повърхността на земята.

Земята ще извлече всички нежелани енергии, така че те да бъдат освежени и леки за носене след това.

Понякога един камък може да отнеме повече време, за да се изчисти, особено ако е бил използван при дълбока, интензивна енергийна практика като заздравяне на чакрите. В този случай го оставете няколко дни в почвата.

 

5. Използвайте други камъни.

 

За общо почистване и презареждане може да се използват друза аметист или цитрин, и четири шипа планински кристал.

Камъните, които се нуждаят от пречистване се поставят върху друзата, докато четирите шипа са поставени да сочат към друзата.

Създайте кръст около друзата като поставите шиповете от север, юг, изток и запад.

По този начин, шиповече зареждат друзата, която от своя страна зарежда камъните. Камъните могат да бъдат оставени върху друзата за неопределено време, дори превръщайки се в техен дом между енергийните сесии.

Кварцовите друзи рядко се нуждаят от почистване поради интензивното отразяване на светлината на шиповете, което създава енергиен щит, който е самостоятелно енергизиращ. Ако, обаче, усетите че друзата се нуждае от почистване, метода вода-слънче е най-добър за ползване.

 

6. Сол.

 

Камъни и кристали, които са изключително изтощени или са използвани погрешно, могат да бъдат почистени като се потопят в сол (за предпочитане морска сол).

Изсипете в празна чаша или кристална купа сол, като изцяло покриете камъка в солта и го оставите за три дни. Солта ще неутрализира негативния заряд и извлече нечистотиите, възвръщайки хармонията и баланса в камъка.

При изваждането му, изплакнете го в студена вода и го оставете да изсъхне на слънце. Солта е нужно да бъде изхвърлена и да не се използва повторно.

Понякога може да е нужно да почистите камъните по няколко различни начини ако те са много замърсене или изтощени. 

 

7. Дим. Прекадяване.

 

Друг популярен метод за зареждане на кристали е чрез прекадяване.

Това е древен ритуал по изгаряне на тамян или естествени билки и оставяне на дима да обвие кристалите за да се прочистят от запаметените енергии.

Няколко вида тамян се препоръчват специално за това, тъй като, когато се изгорят, те отделят определени елементи във въздуха чрез дима, който може ефективно да премахва лошите и натрупаните енергии.

Следните тамянни пръчици са особено препоръчителни за ефективно кадене: градински чай, Пало Санто, сандалово или кедрово дърво. Може да се използва перо за вентилиране на дима върху кристалите.

 

 

8. Визуализация.

 

Ако изберете лично да заредите своите специални камъни или тези, които се нуждаят от внимание, дръжки ги в дясната си ръка (даващата), затворете очи и изпратете собствената си изцеляваща енергия към тях.

Представите си ярък лъч бяла светлината влизаща през главата Ви, свързваща се с любовта в сърдечната чакра и след това отправяща се по рамото към ръката към камъка.

Ако изберете, може да визуализирате скала с числа подобно на термометър, само че от едно до десет. Докато се концентрирате за канализирането на изцеляваща светлина към камъка, наблюдавайте как светлината се увеличава по скалата докато достигне десет и после я подръжте там за поне три минути.

По този начин, може да презаредите камъните с които често работите за собственото си благополучие.

Енергизирането на кристали чрез визуализация ги програмира не само със собствена същност, но и със силата на бялата светлина. Камъните, с които се работи често по този начин може да увеличат тяхната изцеляваща мощ до десет пъти, превръщайки се в по-красиви и сияйни отколкото първоначално са били.

След пречистване и зареждане на Вашите кристали е нужно да бъдат програмирани. Най-добрият начин, по който можете да се свържете с Вашите лечебни приятели е като изясните намеренията си или се молите над тях.

За да покажете намеренията си, трябва ясно да заявите своите мисли, емоции и намерения към Вселената; по този начин Вашият кристал ще бъде готов да работи за вас с максималния си потенциал.

 

За финал, най-добрият метод за почистване на камъните Ви е този, който резонира с Вас и Вашите практики. Това, което работи при Вас, може да не работи при другиго, така че обърнете внимание на това кое чувствате правилно.

Надявам се, че намерите тази информация за полезна. Ако е така, моля споделете публикацията в социалните мрежи.