СЕДЕФ – КАМЪКЪТ НА НОВОТО НАЧАЛО И СЕМЕЙСТВОТО

СЕДЕФ – КАМЪКЪТ НА НОВОТО НАЧАЛО И СЕМЕЙСТВОТО

24 октомври 2019
  • Сподели:

Седеф от турското (Sedef) се нарича вътрешната част на черупките на мекотелите. Перлите и седефа имат почти еднакъв състав.

В перлите сферичните пластинки са разположени перпендикулярно на повърхността, а при седефа те лежат успоредно.

Седефът притежава иридесцентност, което предизвиква интерференцията на светлината с различна дължина на вълната и кара светлината да се отразява при различни ъгли на наблюдение. Благодарение на това оптическият ефект на седефа има различни оттенъци от бял до почти черен.

 

 

 

Всеизвестно е, че седефа се е използвал още в древността. В Ирак е открито колие от седеф на възраст 7000 години. В Древният Рим рисуването върху седеф е било високо ценено изкуство. От големи раковини с дебел слой седеф са се изработвали чаши и купи. Смятало се е, че ако пиете от такава чаша, ще се излекувате от много болести и ще удъллжите живота си. Но най-голяма популярност седефа добива в епохата на Просвещението. Тогава той се използвал не само в бижутата, с него са се украсявали дръжките на ножове, саби, пистолети и пушки, изработвали се камеи, табакери, часовници и т.н.

 

Лечебните свойства на седефа също не са за пренебрегване, т.к. той и досега се използва в медицината и козметиката – а именно: повишава общата работоспособност; укрепва имунитета; зарежда с енергия; помага при лечението на дихателни заболявания и болки в гърлото.

 

В магически план седефа е много светъл и силен камък – той развива интуицията, удължава живота, защитава от всякакви опасни влияния. От древни времена мореплавателите са го носили като талисман, нали все пак седефа идва от морето. Съвременните езотерици го препоръчват като камък подходящ за децата, тъй като ги предпазва от различни болести, и повишава настроението им. Седефа е покровител на семейството, като помага за укрепване на брачните устои, помага на този който го носи да осъзнае и поправи грешките си и подтиква към взаимно разбирателство. Той поддържа и материалното благополучие в семейството.

 

Астролозите съветват представителите на зодия Водолей да носят украшения със седеф. На тях той ще им донесе успех в кариерата, творческата и трудовата дейност. С негова помощ ще намерят своето призвание в живота. На представителите на зодия Риби седефа ще помогне да спечелят всеки спор или пари. Ще ги подтикне да вярват в себе си, ще укрепи духа им и ще им помогне в себеразвитието им.

 

И ако не знаете, седефа се използва в разработки на военните за бронежилетки, в медицината за създаване на изкуствена костна тъкан, в автомобилостроенето за части за автомобили, в електрониката за компоненти и чипове, в нанотехнологиите. Като се замисли човек, колко много приложения, а вероятно има и още.

 

За тези, които държат на качеството сега ще разкажем и как да различат естествения седеф от фалшивия: На първо място – прокарайте остър предмет по камъка. Ако е фалшив, то ще остане видима следа, а натуралния ще остане цял. Също така при увеличение с лупа при естествения седеф се виждат характерни браздички по цялата му повърхност, докато фалшификата е гладък и при много голямо увеличение.

 

И не на последно място остава въпроса как да се грижим за бижутата от седеф – Тъй като естествения седеф е много крехък, желателно е да съхранявате бижутата си отделно от другите и по възможност в мека торбичка. Седефа е чувствителен към резки температурни колебания и продължително излагане на слънце. Трябва да се пази от силни удари, за да не се повреди. Почистването става с топъл сапунен разтвор и мека кърпа. Ако зацапването е по-дълбоко, то може да се използва картофено нишесте, но в никакъв случай не трябва да се употребяват химически средства. Също така пазете седефа от киселини и козметични продукти.

 

Чакри: слънчев сплит, пъпна чакра

 

Подходящ за зодии: Риби, Водолей

 

 

 

В нашия магазин ще намерите уникални бижута със седеф, които ще внесат баланс и положителна енергия в живота ви.