Силата на естествените камъни

Силата на естествените камъни

25 април 2019
  • Сподели:

 

Бижутата от естествени камъни крият в себе си романтика, носят положителна енергия, здраве и имат своята уникална символика. Те затвърждават думите, че „няма по-голям творец от Природата”. Естествените камъни притежават магия, с която лекуват и тялото, и душата. Лечебната им сила се крие в енергията, която те съдържат, както и на излъчваните от тях вибрации. Тези техни способности спомагат за възстановяването на нарушенията, които настъпват в енергийните полета на човек. Скъпоценните и полускъпоценните камъни се разглеждат от астрологията, езотериката, религията, дори и от хомеопатията.

 

От къде идва вярването за чудодейната сила на камъните и кристалите?


Въпреки, че песимистите сред нас определят лечението с камъни като модерна измислица, тази практика всъщност има доста дълбоки корени. Една от най-древните индийски философии, възникнала преди повече от 5000 години, се основава именно на холистичната лечебна сила на камъните. Наречена е аюрведа. Литотерапията (от гр. lithos - камък и therapia - лечение) е позната още от времето на Теофраст (372 г. пр.н.е.). Тя се основава на факта, че се използват чисти природни вещества. Вибрациите на камъка са почти еднакви с тези на човека и заради това притежават способността да стимулират енергийните потоци в телата ни. Предполагам не една от нас е чувала за това, че сребърната вода убива бактериите. Това е другия вид “лекарство”, ползвано в литотерапията- енергийната вода. За да придобие лечебни свойства, водата се изсипва в стъклена кана, а в нея се поставят различни камъчета - например кварц, александрит, аметист. След като престои на слънце дванадесет часа, тази вода вече е заредена с целебна сила и е в състояние да пречисти организма и дори да подсили имунитета. Други съвети пък гласят да носим камъни във вид на украшения, за да се предпазим от болести, лоши очи и какво ли още не. За щастие или нещастие, литотерапията е все още слабо практикувано у нас. Но нека видим кои са основните видове “помощници” на тялото ни от каменен и кристален произход.

 

Естествените камъни  и кристалите се използват от древни времена. В исторически източници е описана употребата на кристали в Шумерската, Египетската и Древногръцката цивилизации. Също така, кристалите и естествените камъни се споменават в Библията, Корана и други свещени текстове. Съществуват исторически сведения за тяхната употреба с цел лечение между 11 и 19 век. Интересът към тях се възражда през 80-те години на 20-ти век с т.нар. Ню Ейдж култура.

 

 

Какво представляват те?

 

Кристалите се образуват от втвърдяване на йони, молекули или атоми. Те се подреждат в правилна, повтаряща се структура, формирайки кристална решетка. Повечето хора свързват кристалите единствено с бижутерията или с предполагаемите им метафизични свойства, но реално без тях нямаше да има смартфони, часовници и дори компютри! Кварцовите кристали например, се използват за да дадат правилна честота на радио трансмитери, радио приемници и компютри. 

 

 

Може да се каже че ние влияем на всичко и всичко ни влияе - ние не сме отделени от нищо, а напротив - свързани сме със всичко. 

Кристалите вибрират на честота, която е почти незимерима. Но не е и невъзможно - с помощта на Кирлианова фотография е установено, че когато човек държи чист кварцов кристал, неговото електромагнитно поле удвоява своя размер, или с други думи - разширява се аурата.  

 


Целебната сила на камъните се дължи на енергията, която съдържат те, и на вибрациите, които излъчват. Благодарение на лечебните си способности камъните възстановяват нарушенията, настъпили в енергийните полета на човека. Смята се, че когато даден камък е поставен в района на някоя от чакрите, той й помага да функционира правилно. 

 

Понякога цветът на камъка съответства на цвета на чакрата. Ако искате да изпитате целебната сила на камъните, единственото, което трябва да направите, е да носите избрания от вас камък близо до тялото и до областта, която се нуждае от лечение. Можете и да ги потопите във вино или във вода и след известно време да изпиете течността.


Камъните – лек срещу всякакви болести

 


Ето някои от камъните и болестите, с които те се борят:

Аметист – лекува нервни разстройства, депресия, възстановява нарушения емоционален баланс;

Гранат – сложете го под възглавницата, за да имате здрав и спокоен сън. Камъкът помага за лечението на импотентност и за по-бързо завяхване на рани.

Диамант – казват, че са „най-добрите приятели“ на жената и не е лъжа. Целебните сили на диамантите действат при различни женски болежки. Камъкът се препоръчва и за боледувалите от жълтеница.

Изумруд – „предписва се“ срещу  отслабнала памет, меланхолия,чувство за безпокойство и стрес.

Кехлибар – за да се предпазите от грип, бронхит и други възпаления на гърлото, носете със себе си кехлибар. Камъкът се препоръчва още за проблеми със сливиците и щитовидната жлеза, срещу хрема и ревматизъм.

Опал – възползвайте се от целебните му сили при проблеми с нервната система и сърцето.

Рубин – използва се за болести на сърцето и на кръвта. Отразява се добре и на паметта.

Сапфир – лекува епилепсия, хепатит, диабет, екземи, преумора.

Хризолит – дръжте го близо до себе си при треска и висока температура, при безсъние и кошмари. Помага и при проблеми в сърдечната област.

 

 

Носете още: корал – за бързо заздравяване на рани и при проблеми с дихателните пътища, котешко (тигрово) око – срещу хипертония, тюркоаз – при главоболие и мигрена, нефрит – при болни бъбреци, яспис – срещу хрема и синузит.

 

 

 


Как да ги съхраняваме?

Когато не носите камъните в себе си, най-добре ги дръжте прибрани в някой шкаф, увити в мека тъкан, за да не се наруши енергийният им баланс. Почиствайте редовно камъка, който сте използвали.

Как да стане това? Смята се, че камъните възстановяват заряда си от там, откъдето е дошъл – от природата. Затова поставете ги под струя течаща вода или ги оставете на слънце за 20-30мин.- така ще се заредят отново с позитивна енергия и ще изхвърли натрупаната негативна. Друг вариант е да заровите камъка за няколко часа в пръст или да го поставите за момент в кристален или порцеланов съд със сапунена вода.