Символът Хамса или Ръката на Фатима

Символът Хамса или Ръката на Фатима

11 юли 2019
  • Сподели:

Ръката на Фатима – за защита от зли сили

 

Ръката на Фатима е символ, който е широко навлязъл в западните култури. Символът Хамса се вплита в бижута, аксесоари и дори дрехи. Смята се, че Ръката на Фатима предпазва от зли сили и лоши очи.

 

 

Значение на ръката на Хамса

 

Ако сте малко запознати с източното изкуство или символите, вероятно сте виждали това, което прилича на ръка с вплетено око или подобен дизайн в средата на дланта. Много интересно изглежда, нали? А знаете ли какво означава? Това е символ, известен като Хамса . Хамса е изключително известен символ, използван в много страни по света през последните 1800 години. Той се използва главно в бижута и стенни завеси, макар че понякога се показва в изкуството.

 

Той дори предхожда християнството, исляма и юдаизма. Всички тези различни култури имат собствена интерпретация на символа:

 

  • В юдаизма го наричат ​​ръката на Мириам, за да почитат сестрата на Моисей.
  • В левантийското християнство тя е известна като ръката на Майка Мария, след майката на Исус.
  • В исляма, той е известен като ръката на Фатима, след дъщерята на Мохамед.

 

 

ВИЖ СЪЩО:  Тайната на среброто и бижутата от него

 

история

Най-ранният известен вид на Хамса е бил в древната Месопотамия (съвременна Иракска област). По това време е  можело да се види в амулети, носени от някои богини жени. Оттук теоретизира, че се разпространява в Египет като амулет с два пръста, представящ Озирис и Изида. Тогава започва да се разпространява в различни религии в няколко различни форми - включително будизма и индуизма.

 

 

Какво представлява ръката на Хамса? 

 

Символът Хамса или Ръката на Фатима най-често се среща в две основни форми. Едната е ръка с два симетрични палеца, другата – ръка с палец и кутре. В средата на ръката има различни символи, най-често око. В различните култури има различни рисунки върху Ръката на Фатима, обвързани с местната култура.

 

 

Значение и употреба

 

 

Хамса е древен амулет от Близкия изток, който символизира Божията ръка. Във всички религии това е защитен знак. Носи на собственика си щастие, здраве и късмет.

 

 

В зависимост от това кого питате, Хамса може да означава различни неща. Но неговата символика означава много различни неща за индусите и будистите. За индусите и будистите той символизира взаимодействието на чакрите, енергийния поток в тялото, петте сетива и мудрите, които ги въздействат.

 

Всеки пръст има своя собствена енергия:

  • Палец -огън, чакра на слънчевия сплит.
  • Показалец -въздух, сърдечната чакра.
  • Среден пръст- етерични елементи, гърлена чакра.
  • Безимен пръст -Земя, коренна чакра.
  • Кутре - вода, сакрална чакра.

 

 

Тези енергии могат да се комбинират, за да се промени енергийния поток в тялото и да се излекуват психологически и физически заболявания. В будизма той символизира чакрите в по-малка степен, но мудрите все пак са важни. Често пъти Хамса се използва, за да предотврати това, което е известно като „злото око“. Злото око се счита за сумата от разрушителни енергии, които идват от негативните емоции в света. Затова често се използва върху стени или бижута!