Спирулина - суперхраната на бъдещето

Спирулина - суперхраната на бъдещето

20 януари 2019
 • Сподели:

 

Спирулина, вид синьо-зелени водорасли, е невероятна суперхрана, която осигурява концентриран източник на протеини, витамини, антиоксиданти и други хранителни вещества. Като един от най-старите форми на живот на Земята, използването на спирулина като храна датира чак от IX век в Чад и се смята, че спирулина е била използвана от ацтеките през XVI век в Мексико.

 

Спирулина, вид едноклетъчен организъм, е получил името си от латинската дума „helix“ или „спирала“, поради това, че на вид наподобява пружина. В САЩ, спирулина е известна най-вече като хранителна добавка или съставка за подсилване на хранителните свойства на смутита и зелени напитки. Въпреки това, в други части на света, спирулина се счита за ценна храна за предотвратяване на недохранване.

 

Въпреки, че древното водорасло спирулина е било неизменна част от трапезата на ацтеките в продължение на столетия, учените установиха уникалните свойства на това растение едва преди 30 години.

 

 

Една супена лъжица или 7 грама (суха) спирулина съдържа :

 • 20 калории
 • 4,02 g протеин
 • 1.67 g въглехидрат
 • 0,54 g мазнина
 • 8 милиграма (mg) калций
 • 2 mg желязо
 • 14 mg магнезий
 • 8 mg фосфор
 • 95 mg калий
 • 73 mg натрий
 • 0,7 mg витамин С

Съдържа и тиамин, рибофлавин, ниацин, фолат и витамини B-6, A и K.

 

Източник на белтъчини

Синьозеленото водорасло е 20 пъти по-богато на белтъчини от всеки друг продукт.

От 50 до 70 процента от теглото й е белтък (което е още по-добре, отколкото при червеното месо, което съдържа около 27 процента белтъци).

Съдържа високи концентрации на бета-каротин, витамин B12, желязо, калций, магнезий, калий, цинк, селен и гама-линоленова киселина.

 

 

Въздействие на спирулината върху имунната система

 

Спирулината съдържа сулфолипиди и полизахариди, които стимулират имунната защита и понижават риска от инфекциозни и автоимунни заболявания.

Дори малки количества спирулина подобряват осезаемо работата на имунната система. Водораслото подобрява комуникацията между клетките и им помага да разпознаят ДНК-то на чуждите организми. Тези уникални свойства се дължат на наличието на бета-каротин, факоцианин и полизахариди в състава на растението.

 

 

Спирулина за добро кръвообразуване

 

Високото съдържание на биологично активно желязо в спирулината обуславя нейните лечебни свойства при анемии. Редица медицински проучвания доказват, че водораслото повишава способността на организма да синтезира червени кръвни телца. Изследвания проведени с лабораторни мишки в период на бременност и лактация, показаха че приемът на спирулина, значително увеличава нивото на желязо в кръвта, а резултатите от едномесечно изследване в Япония, проведено с участието на 8 жени показаха, че 12 гр. спирулина на ден увеличават нивото на хемоглобин с 21%.

 

 

Спирулина за добро храносмилане

 

Още през първите дни от приема на спирулина се наблюдават съществени изменения в моторната функция на стомаха. Водораслото ефективно потиска размножаването на патогенната микрофлора и стимулира заселването на полезните лакто- и бифидобактерии. Известно е, че здравата микрофлора е залог за добро здравословно състояние, тъй като увеличава абсорбацията на необходимите за организма вещества, постъпващи в него по време на хранене.

 

 

Спирулина за детоксикация на организма

 

Днес практически цялото население на планетата е подложено на унищожителното въздействие на токсичните вещества, намиращи се във въздуха, водата, храната и лекарствата. Високото съдържание на хророфил, фикоцианин и полизахариди в спирулината способства за пречистването на организма от отровните вещества и за предотвратяването на свързаните с тяхното акумулиране последствия.

Японски учени установиха, че приемът на спирулина редуцира степента на токсичното въздействие върху бъбреците, предизвикано от тежки метали и лекарствени средства. Други изследвания, проведени върху лабораторни мишки сочат, че консумацията на спирулина ускорява извеждането на отровното вещество диоксин от организма до 7 пъти по-бързо.

 

 

Спирулината като антиоксидант

 

Свободните радикали, образуващи се в организма вследствие на химическото и радиационното замърсяване на околната среда, небалансираната диета и стреса са пагубни за нашите клетки. За щастие природата се е погрижила за нас, осигурявайки ни биологично активни вещества, неутрализиращи действието на свободните радикали, наречени антиоксиданти. Спирулината е богат източник на едни от най-мощните антиоксиданти – провитамин A, витамини C и E и микроелементите селен, цинк, мед, желязо и хром, участващи в образуването на антиоксидантните ферменти.

 

Намаляване на симптомите на алергия

 

Когато човек има алергия към цветен прашец, прах или домашни любимци, вътрешността на носа може да набъбне. Тази реакция се нарича алергичен ринит . Има някои доказателства, че спирулина може да помогне за подобряване на симптомите на това състояние.

В проучване от 2013 г. се посочва, че спирулина може да облекчи назалното възпаление и да намали хистамина в организма. В сравнение с плацебо , той може да намали симптомите на алергичен ринит, включително:

 

 • хрема
 • кихане
 • запушване на носа
 • сърбеж

 

Подпомагане на психичното здраве

 

Проучване от 2018 г. подчертава потенциалната роля, която спирулина би могла да играе при лечението на нарушения на настроението.

Теорията е, че спирулина е източник на триптофан. Триптофан е аминокиселина, която поддържа производството на серотонин . Серотонинът играе важна роля в психичното здраве .

Хората с определени психични състояния, като депресия и тревожност , могат да имат намалени нива на серотонин. Приемането на добавки на триптофан за поддържане на здравословни нива на серотонин може да играе роля в поддържането на психичното благосъстояние.

 

 

Как да включим спирулина в хранителния си режим:


 

Спирулина е достъпна в повечето био магазини и се предлага под формата на прах или таблетки.

Като прах можем да я добавяме към шейкове, смутита, към салати и супи, в десерти и сокове. 

 

 

 Предлагаме ви две рецепти за супер вкусни и здравословни смути купи:
 
 

Spirulina Smoothie Bowl